Naslovna > Vijesti > SUS motori do 2025. godine

Mini

SUS motori do 2025. godine

Kao i mnogi drugi proizvođači, i Mini je u duhu elektrifikacije najavio planove prema kojima će britanski brend od 2025. godine razvijati isključivo električne automobile...

Kako se automobilska industrija postepeno prebacuje na električna vozila, sve češće se pojavljuju informacije proizvođača automobila koji najavljuju obustavu motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. I Jedan od tih proizvođača je i Mini, koji je nedavno otkrio planove prema kojima će posljednji model sa SUS motorom predstaviti 2025. godine. Shodno tome, britanski brend će u potpunosti preći na električne autmobile do početka 2030-ih.Mini procjenjuje da će potpuno električna vozila činiti najmanje polovinu njegove godišnje prodaje do 2027. prije početka sljedeće decenije kada će posljednji automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorijevanjem sići sa proizvodne trake.

 

 

U međuvremenu, 2023. će biti godina kada će novi Countryman ući u proizvodnju u fabrici u Leipzigu sa tradicionalnim i potpuno električnim pogonima. Istovremeno, Mini radi na namjenski izgrađenoj platformi za električne automobile, a prvi modeli koji će koristiti ovu osnovu pojaviće se od 2023. godine. Svaki novi Minijev automobil od 2025. godine u potpunosti će ukinuti SUS motore kao dio ,,zelenog“ pritiska BMW grupe koji podrazumijeva i električne Rollce Royce modele. BMW kaže da će njegov podbrend Mini igrati pionirsku ulogu u budućnosti jer je urbani brend idealan za električnu mobilnost.

Datum objave: 18/03/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook