Naslovna > Vijesti > Svaki deseti automobil u Europi ima presvlake iz Preventa
FOTO GALERIJA (12)

U posjeti – Prevent grupacija

Svaki deseti automobil u Europi ima presvlake iz Preventa

Podatak da svaki deseti novi automobil na Starom kontinentu ima presvleke proizvedene u Preventu najbolje ilustruje o kakvoj kompaniji se radi, pa ne čudi činjenica da je Prevent najveći izvoznik iz Bosne i Hercegovine

Kada jedna kompanija dnevno proizvede više od 6.000 automobilskih presvlaka i za iste ima kupce, onda je jasno da je ta kompanija veliki igrač na tržištu. Takav je Prevent i kao najveći izvoznik iz naše zemlje ima kupce među najvećim kompanijama kao što su Volkswagen, Audi, Seat, BMW, Peugeot...Dan nakon predstavljanja novog CC-a na našem tržištu, posjetili smo Prevent – kompaniju u kojoj se proizvode presvlake za sjedišta novog CC-a, ali i druge važne automobile.

 

Proces od „grube“ obrade kože, pa do isporuke presvlaka teče u nekoliko faza, sa velikom posvećenostu da gotov proizvod bude što kvalitetniji. Zanimljivo je da se na nekoliko lokacija, dok koža od sirove poprima oblik presvlake za sjedišta, vrši kontrola kvaliteta. Sve se radi sa velikom preciznošču i posvećenošću, jer Prevent je postavio visoke standarde koje zahtjevaju i njihovi kupci. Posebna mašina, na poseban način, posebnim koncem pravi šavove za airbag u sjedištu, jer se ne dozvoljava ni najmanje mjesto za grešku. Čak se dokumentacija o ovim šavovima, koji su toliko bitni da mogu nekom spasiti život, čuva i deset godina, jer tako zahtjeva Volkswagen. 

 

U kompaniji na četiri lokaicije u Bosni i Hercegovin radi 5.000 uposlenih i svakim ih je danom sve više, jer Prevent svakodnevno upošljava nove ljude, čineći bosanskohercegovačku privredu jačom.  Prevent Leather je najmodernija kožara na prostoru jugoistočne Evrope i dnevno proizvede 2.000 koža za potrebe automobilske industrije. Pored kože i autopresvlaka Prevent u Bosni i Hercegovini proizvodi kočione diskove i fludine sisteme. U 2011. godini isporučeno je preko 2,8 miliona kočionih diskova. Prevent svojim poslovanjem ne samo da snažno djeluje na ekonomiju već daje i značajan doprinos zajednici. Upravo je Prevent dobitnik priznanja Fondacije Mozaik za korporativnu filantropiju u 2010. i 2011.

Datum objave: 15/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook