Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Sve je spremno za cliff diving spektakl u Mostaru

Red Bull Cliff Diving

Sve je spremno za cliff diving spektakl u Mostaru

Za one koji žele doći ranije, ulaz će biti otvoren od 10 časova, a od 13:15 mogu uživati u skokovima koje će takmičari izvoditi na zagrijavanju. Voditelj takmičenja biće Zoran Filičić, novinar i komentator italijanskog Sky Sporta, koji će ponovo udružiti snage sa Stihomirom Klepićem i Čika Gagarom iz sarajevskog hip hop benda Helem Nejse...

Danas će Stari most postati epicentar finalnog dijela petog takmičenja u okviru Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023. Mostarci i ljubitelji ovog spektakularnog sporta nestrpljivo su iščekivali ovaj trenutak. Najbolji svjetski skakači i skakačice će još jednom demonstrirati svoju neustrašivost, talent i vještinu, izvodeći zadivljujuće skokove sa visina od 21 metra (žene) i 27 metara (muškarci). Proteklih dana, cio grad je bio u znaku ovog spektakla, a danas se očekuje da će hiljade gledalaca popuniti prostor ispod i oko Starog mosta, kako bi uživali u izvanrednim skokovima svjetske elite cliff divinga na petoj stanici sezone Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Nakon dvodnevnih takmičenja u četvrtak i petak, trenutno liderske pozicije drže Molly Carlson iz Kanade i Catalin Preda iz Rumunije.

 

 

 


Iffland je najtrofejnija takmičarka u istoriji ovog sporta, i trijumf danas za nju bi značio sedmu uzastopnu titulu, ali i četvrtu uzastopnu pobjedu na Starom mostu. To bi bila njena ukupno 35. pobjeda na takmičenjima prvenstva, te bi nastavila pobjednički niz koji traje još od sredine prošle sezone. Popović bi pobjedom došao do svoje prve titule, ali on će imati nešto teži zadatak: nakon dvije serije skokova, trenutno zauzima deseto mjesto, te će morati skočiti devet mjesta naviše. Program počinje u 14 sati, a skokovi su na rasporedu od 15 sati. Organizatori gledaocima preporučuju pravovremen dolazak, kako bi zauzeli što bolja mjesta. Stari most će za vrijeme takmičenja biti zatvoren za prelazak. Ulaz je slobodan, a posjetiocima se savjetuje dolazak do mosta s desne strane, odakle se najlakše mogu spustiti na plato predviđen za publiku.

 

 

U ženskoj kategoriji, trenutno se na drugom mestu nalazi Australijanka Rhiannan Iffland, dok je treća pozicija rezervisana za Nemicu Iris Schmidbauer. Kod muškaraca, drugo mjesto drži Oleksiy Prygorov iz Ukrajine, dok se na trećem mjestu nalazi Britanac Aidan Heslop. Danas su na programu dvije serije skokova po slobodnom izboru, bez ograničenja koeficijenta težine. Ovi skokovi su tehnički najzahtjevniji i najatraktivniji, donoseći veliki broj bodova. S obzirom na male razlike u bodovima među takmičarima, trenutni poredak lako može biti promijenjen. Iako je Mostar pretposljednja stanica sezone, odluka o šampionskim titulama može pasti upravo ovdje. Šestostruka prvakinja Rhiannan Iffland i Rumun Constantin Popović imaju priliku da svojim pobjedama osiguraju titule, ali će njihovi konkurenti sigurno dati sve od sebe kako bi ih spriječili u tome. Sve to garantuje da će osmo gostovanje prvenstva u našoj zemlji ponuditi uzbudljivo takmičenje i pravi spektakl.

Datum objave: 18/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook