Naslovna > Automobili > Volkswagen > Tiguan > Svjetska premijera treće generacije popularnog SUV-a

Volkswagen Tiguan

Svjetska premijera treće generacije popularnog SUV-a

Novi Volkswagen Tiguan prvo kreće u prodaju u Njemačkoj u februaru sljedeće godine, a startna cijena će biti 36.660 evra...

Nakon dvije generacije i više od 7,6 miliona prodatih primjeraka, Volkswagen predstavlja potpuno novi Tiguan. Kada je prvi put predstavljen 2007. godine, mnogi su sumnjali da će Tiguan uspjeti u veoma konkurentnom C-SUV segmentu. Međutim, model je brzo demantovao skeptike i ostvario odlične prodajne rezultate. Nakon 16 godina na tržištu i lansiranja dvije generacije, Tiguan je pronašao put do više od 7,6 miliona zadovoljnih kupaca. Sada Volkswagen predstavlja najnoviju, treću generaciju ovog modela sa modernizovanim dizajnom inspirisanim novim Passatom, donoseći harizmatičniji dizajn i napredne tehnologije. Obje ove verzije modela bazirane su na MQB Evo platformi, što znači da će, pored klasičnih motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, biti ponuđene i elektrifikovane verzije. Na prednjem dijelu vozila primjetna su elegantna prednja svjetla koja se integrišu u crnu dekorativnu traku preko poklopca motora. Standardno dolaze sa LED tehnologijom i svjetlosnom trakom koja pokriva cijelu širinu vozila. Modeli R-Line dobijaju dublji prednji branik sa sportskom crnom rešetkom. Novi Tiguan zadržava sličan profil kao trenutni model, ali sada ima blago zaobljeniji oblik. Aluminijumski točkovi kreću od 17 inča na osnovnoj verziji, dok opciono može dobiti točkove od 20 inča na najluksuznijim modelima. Najveće promjene u odnosu na prethodnu generaciju dešavaju se na zadnjem dijelu vozila. Sada dolazi sa velikim zadnjim spojlerom kao standardom, kao i impresivnom svjetlosnom trakom koja se proteže preko cijele širine zadnjih vrata.

 

 

 

 

Značajne promjene su se dogodile i u unutrašnjosti vozila. Prethodna verzija je imala klasičan i pomalo konzervativan dizajn, dok je unutrašnjost sada znatno zanimljivija. Centralno na armaturnoj ploči ističe se potpuno novi ekran osjetljiv na dodir veličine 12,9 inča, dok je veći ekran od 15 inča dostupan kao opcija. Ovo predstavlja veliki korak naprijed u odnosu na trenutni model koji ima ekran od 9 inča. Korisnički interfejs je takođe modernizovan kako bi bio jednostavniji za korišćenje. Kontrole klime ostaju na ekranu, ali su sada smještene u donji dio ekrana kako bi bile lakše dostupne. Dodatno, Volkswagen se vratio fizičkim dugmadima, što je pozitivan korak jer nema više osjetljivih na dodir komandi na upravljaču, koje su bile prisutne u nekim aktuelnim modelima Volkswagen-a. Centralna konzola sada ima pametni točkić koji se može koristiti za različite funkcije. Putem njega se mogu podesiti glasnoća audio sistema, promijeniti režim vožnje i kontrolisati unutrašnje ambijentalno osvjetljenje. Govoreći o ambijentalnom osvjetljenju, na putničkoj strani armaturne ploče nalazi se šareno dekorativno osvjetljenje koje mijenja boje kada rotirate pomenuti točkić, čime unosi dodatnu dinamiku u enterijer Tiguana.

 

 


Za novi Volkswagen Tiguan dostupan je raznolik izbor novih motora, uključujući blage hibride, plug-in hibride, benzinske i dizelske agregate. Ipak, neće biti potpuno električne verzije Tiguana, kako bi se izbjegla konkurencija sa modelom ID.4. Ponuda motora počinje sa 1,5-litarskim blagim hibridnim benzinskim motorom koji dolazi u verzijama sa 130 ili 150 KS. Za one koji traže snažniji benzinski motor, dostupni su 2,0-litarski TSI motori, jedan sa snagom od 204 KS i drugi sa snagom od 265 KS. Oba ova modela dolaze sa pogonom na sve točkove. Za vozače koji često putuju autocestom, tu su i dizel motori. U ponudi su 2,0-litarski TDI motori, jedan sa 150 KS i pogonom na prednje točkove, i drugi sa 193 KS i pogonom na sve točkove. Iako nema potpuno električne verzije Tiguana, oni koji žele iskusiti život sa električnim vozilom bez brige o dometu moći će birati plug-in hibridne modele, a biće dostupne dvije verzije, obje sa 1,5-litarskim benzinskim motorom uparenim sa električnim motorom. Kupci mogu birati između verzija sa 204 ili 272 KS. Obje verzije mogu voziti samo na električni pogon sa dometom do 100 km.

Datum objave: 19/09/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook