Naslovna > Vijesti > Svjetske metropole pokušavaju riješiti zagušenja u saobraćaju

Čemu služi žuti kvadrat na raskrsnici?

Svjetske metropole pokušavaju riješiti zagušenja u saobraćaju

Radi se o horizontalno isctranom znaku žute boje na saobraćajnici unutar većih raskrsnica, koji za primarni cilj ima sprečavanja zadržavanja vozila i stvaranja zastoja unutar raskrsnice.

Ideja je potekla od vozača i posebno dostavljača u većim metropolama, koji su primjetili da se na raskrsnicama stvaraju nepotrebni zastoji. Naime,  znamo da  npr. ulazeći u raskrsnicu pod zelenim svjetlom na semaforu  i pokušavajući da skrenete ulijevo, morate propustiti saobraćaj  iz suprotnog smjera. Međutim, tako možete ostati  zaglavljeni u raskrsnici ako je ispred vas bilo više vozila koja nisu uspjela skrenuti na vrijeme, a pravo prvenstva su u međuvremenu dobila vozila iz poprečnog toka saobraćaja. Po pravilu žutog kvadrata, u prostor iscrtan linijama vozilo bi smjelo ući tek kad  je cijeli obilježeni prostor  oslobođen od vozila i na izlazu iz raskrsnice ima dovoljno mjesta da se vozilo po potrebi zaustavi.

 

Zakonom je propisana kazna za zaustavljanje  u raskrsnici, ali se teško primjenjuje jer saobraćajni policajci ne mogu tako brzo reagovati na svaki zastoj .Uvođenjem žutog kvadrata i  uz pomoć saobraćajnih kamera bi se tačno moglo odrediti koji je vozač izazvao zastoj, navode iz gradskih uprava. Svjetske metropole poput Jakarte i Londona su već eksperimentalno uveli ovaj vid signalizacije, i  iskustva su pokazala da primjećen brži protok vozila koja skreću ulijevo i smanjenje broja saobraćajnih nezgoda, posebno onih koje uključuju pješake. Hoće li ovakav vid signalizacije zaživjeti na našim prostorima, ostaje da vidimo. Za sada se pojavila se informacija da je samo Grad Zagreb poslao prijedlog Ministarstvu prometa za uvođenje žutog kvadrata u Pravilnik o prometnoj signalizaciji.

Datum objave: 10/01/2018
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook