Naslovna > Vijesti > Svjež izgled mališana iz Wolfsburga

Volkswagen Polo

Svjež izgled mališana iz Wolfsburga

Nakon objavljivanja teaser fotografije prije par dana, njemački proizvođač je predstavio restilizovanu verziju svog gradskog automobila sa dizajnom koji je inspirisan Golfom osme generacije...

Volkswagen je predstavio facelift šeste generacije svog gradskog automobila koji bi trebao debitovati na tržištu u trećem kvartalu ove godine. Prednji kraj novog Pola odlikuje moderan dizajn branika i osvježeni izgled svjetlosnih grupa, po prvi put dostupnih sa IQ. Light matrix LED tehnologijom. Kao što se moglo primijetiti na teaser slici objavljenoj prije par dana, prednja svjetla su povezana sa LED trakom, u skladu sa novim dizajnerskim jezikom Volkswagena viđenom na osmoj generaciji Golfa, Arteonu i novom ID.3. Zadnji kraj krase redizajnirana LED svjetla, u velikoj mjeri inspirisana riješenjem sa novog Golfa, kao i nova oznaka sa imenom modela centralno smještenim ispod loga proizvođača. Međuosovinski razmak je ostao isti, ali je Polo sada nešto duži zahvaljujući istaknutijim linijama branika.

 

 

Serijska varijanta Pola će biti opremljena digitalnom instrument tablom dijagonale 8 inča, dok će uz doplatu biti dostupna Digital Cockpit Pro verzija sa 10.25-inčnim ekranom, smještena iza novog multifunkcionalnog upravljača sličnog onom na Golfu, ali sa praktičnijim fizičkim tasterima. Što se infotainmenta tiče, standardni model će imati 6.5-inčni ekran osjetljiv na dodir. Uz doplatu će biti ponuđen 8-inčni displej i po prvi put veći 9.2-inčni ekran. Oba će biti dostupna sa Volkswagenovom We Connect aplikacijom i bežičnim povezivanjem za Android Auto i Apple CarPlay. U boljim paketima opreme će se naći i redizajnirani automatski klima uređaj sa komandama osjetljivim na dodir, a na donjem dijelu centralne konzole su smještena dva USB-C porta i ostava za sitnice sa opcijom bežičnog punjenja telefona.

 


Volkswagenov mališan će prvi put biti opremljen sistemom polu-autonomne vožnje Travel Assist preuzetim iz novog Golfa. Ova inteligentna opcija će moći da kontroliše ubrzavanje, kočenje i upravljanje, a djelovaće u kombinaciji sa sistemom za održavanje vozila u traci i adaptivnim tempomatom. Ponuda agregata će se sastojati isključivo od benzinaca, a za početak će biti dostupan 1.0-litarski sa 80 KS u atmosferskoj verziji ili u TSI varijanti sa 95 i 110 KS. U zavisnosti od motorizacije, biće dostupni manuelni mjenjači od 5 i 6 stepeni prenosa i sedmostepena automatska transmisija sa duplim kvačilom. Za sljedeću godinu se najavljuje Polo GTI, a električnih motora i plug-in hibrida neće biti, jer u Volkswagenu ističu da će za taj dio ponude biti zaduženi modeli iz ID. serije.

Datum objave: 22/04/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook