Naslovna > Tehnika > Tako veliki, a tako nepoznati

Reportaža – Sogefi Group Slovenija

Tako veliki, a tako nepoznati

U okviru posjete slovenačkim Medvodama obišli smo tvornicu italijanske Sogefi Group i upoznali se sa dostignućima ove bh. tržištu relativno nepoznate kompanije, koja je jedan od najvećih svjetskih proizvođača filtera motora, dijelova usisnog sistema i vješanja...

Italijanska kompanija Sogefi Group je svjetski lider u razvoju i proizvodnji svih filtera savremenih motora, sistema za usis vazduha, rashladnih sistema, ali i određenih dijelova vješanja. Ova kompanija ima potpuno zaokružen proizvodni proces od razvojnog inženjeringa do savremenih fabričkih pogona, u kojima se ideje i zamisli njenih stručnjaka sprovode u djelo.

 

Ta činjenica je svojevrsna garancija kvaliteta i vrhunskih karakteristika svakog pojedinačnog dijela i komponente koju Sogefi Group proizvodi, tvrde u ovoj italijanskoj kompaniji. Osnovna misao vodilja u svakom od 9 dizejnersko-razvojnih centara Sogefi Groupe, koji se nalaze širom svijeta je traganje za inovacijama i novim rješenjima za budućnost.

 

 

 

 

 

 

 

 

KOMPANIJA SOGEFI GROUP je najveći samostalni proizvođač u Južnoj Americi i treći najveći u Evropi proizvoda kao što su filteri ulja, filteri benzinskog i dizel goriva, ali i pratećih komponenti, koje mnogi proizvođači koriste u prvoj ugradnji, odnosno kao originalne rezervne dijelove. Osim toga, Sogefi Group je i najveći proizvođač termoplastičkih komponenti (usisne grane, rashladni sistemi) na tlu Evrope i zemalja potpisnica Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA).

 

Ulogu lidera na tržištu Južne Amerike kompanija Sogefi Groupa ima i u oblasti proizvodnje komponenti vješanja, dok je na evropskom tržištu u ovom domenu italijanska grupacija na drugom mjestu.

 

O NJENIM INOVACIJAMA najbolje svjedoče novi proizvodi poput FRP (Fiberglass Reinforced Plastic) kompozitnih spiralnih opruga. Podsjećamo da su ove inovativne opruge u osnovi izrađene od kombinacije stakloplastike, koja je ojačana karobonskim vlaknima.

 

Osim što su neuporedivo udobnije, sigurnije i izdržljivije od klasičnih čeličnih, FRP opruge su i 40% lakše, te se mogu u potpunosti reciklirati. Premijeru su imale na Audijevom ekskluzivnom R8 e-tron modelu, a njihova masovnija upotreba se tek očekuje.

 

NA SVJETSKOM NIVOU kompanija Sogefi Group je prisutna u 21 zemlji svijeta, u kojima ima 43 proizvodna pogona, od kojih je nama najbliži onaj u slovenačkom gradiću Medvode, na 12 km od glavnog grada Ljubljane. Nedavna posjeta ovom savremenom proizvodnom pogonu uvjerila nas je u visoka tehnološka dostignuća sa kojima vlada ova svjetski poznata i priznata italijanska kompanije, koja na prostoru bivše Jugoslavije, ali i BiH još ima status anonimusa.

 

 

 

 

U tako nešto teško je povjerovati kada se zna da je Sogefi Group u prošloj godini ostvarila promet u vrijednosti od 1.335 miliona eura, odnosno da pod njenim okriljem širom svijeta danas posluje 6.800 radnika. Kao svojevrsna zanimljivost nameće se i činjenica da većinu radnika u slovenačkim pogonima Sogefi Group predstavljaju naši ljudi, koji su trbuhom za kruhom otišli iz BiH u Sloveniju.

 

O GLOBALNOM ZNAČAJU Sogefi Group na svoj način svjedoče i imena proizvođača automobila sa kojima Italijani sarađuju: GM, Maserati, Mercedes, Ferrari, Citroën, Renault, Aston Martin, Lancia, BMW, Volkswagen, Opel, Toyota, Audi, Seat, Chrysler, Alfa Romeo, Fiat, Volvo, Peugeot, Land Rover, Geely, Mahindra, Honda, Nissan, Ford, Škoda i Tata.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sogefi Groupe sarađuje i sa proizvođačima komercijalnih vozila kao što su: Man, Citroën, Iveco, Volkswagen, Scania, Peugeot, Paccar, Volvo, Daf, Ford, Nissan, GM, Renault, Mercedes, Fiat i Renault Trucks. U oblasti industrije, željeznica i poljoprivrede njihovi partneri su: Volvo penta, John Deere, Perkins, Massey Ferguson, Bombardier, New Holland, Mercedes, Alstom, Volvo, Berco, Trenitalia i CAT.

 

U KRATKOJ RETROSPEKTIVI kompanije Sogeti Group, koja želi da ojača svoje prisustvo na balkanskom tržištu, treba navesti da se u njenom sastavu na evropskom tržištu nalaze i tri podbrenda: Filters Purflux, Fram te Coopers Flaam Filters. Na internacionalnom nivou njeni proizvodi se plasiraju pod imenima podbrendova: Temot International, AD International, ATR i Groupauto. Svemu tome treba pridodati i Sogefi Pro filijalu, koja je usmjerena isključivo prema komercijalnim vozilima i njihovim proizvođačima.

 

 

Logistički centri Sogefi Group odakle se obavlja distribucija širom Evrope se nalaze u Francuskoj, Engleskoj i Španiji. U Francuskoj centrali, koja je i najveća, ova kompanija ima skladište površine 21.000 m2, sa lagerom od pet miliona različitih proizvoda, od kojih se njih 150.000 svakog dana pošalje prema filijalama i klijentima u ostatku Evrope. 

Datum objave: 01/06/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook