Naslovna > Vijesti > Tehnička ispravnost vozila nezadovoljavajuća

BIHAMK

Tehnička ispravnost vozila nezadovoljavajuća

U periodu od 08.juna/lipnja 2012. godine do 14.jula/srpnja 2012. godine Bosanskohercegovački auto-moto klub /BIHAMK/ je organizovao i realizovao akciju preventivne kontrole tehničke ispravnosti i pripreme putničkih motornih vozila za sezonu godišnjih odmora pod nazivom “Putujte sigurno”.

Ove godine u okviru pomenute akcije provedena je i kampanja "Veži se - sigurnosni pojas spašava život", što je ujedno bio i moto ovogodišnje akcije.Akcija je imala za cilj preventivnu kontrolu uređaja i sklopova na motornim vozilima, te otklanjanje manjih nedostataka na licu mjesta od strane mehaničara Službe pomoći na cesti. Također cilj je bio da se na terenu izvrši snimanje stanja tehničke ispravnosti putničkih motornih vozila metodom slučajnog uzorka i ustanovi stanje ispravnosti voznog parka u Federaciji BiH.
Akcija je organizovana i realizovana u saradnji sa Kantonalnim MUP-ovima, te lokalnim auto-moto klubovima, na trideset tri (33) lokacije.

 

U sklopu akcije ukupno je pregledano 1.055 motornih vozila od čega je ustanovljena neispravnost na 824 motorna vozila što čini oko 78 %, a ispravno je bilo 231 motorno vozilo tj. oko 22 %,  dok je prosječna starost pregledanih vozila blizu 17 godina.Prema prikupljenim i analiziranim podacima, najveći procenat neispravnih vozila uočen tokom akcije je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona(79%), zatim Unsko-sanskog kantona (78,72 %) i Tuzlanskog kantona (78,54 %).

 

 

 

 

Kao i protekle godine najveći broj neispravnosti na putničkim motornim vozilima uočenih tokom trajanja akcije  odnosi se  na svjetlosno-signalne uređaje  i to 63,05 % od ukupnog broja pregledanih vozila, zatim na električne uređaje sa procentualnim učešćem od 51,37%, dok se na trećem mjestu po broju neispravnosti na vozilima nalazi nezadovoljavajući kvalitet i nivo ulja u kočionom sistemu sa procentualnim učešćem  od 46,26 %.Ono što je takođe zabrinjavajuće je činjenica da se neispravnosti na kočionom sistemu, jednom od najbitnijih sistema za sigurnost vozila u saobraćaju, konstantno već nekoliko godina nalaze među tri najčešće i najbrojnije neispravnosti na vozilima.Ukoliko posmatramo pojedine neispravnosti važno je napomenuti da su kontrolisana samo putnička motorna vozila metodom slučajnog uzorka i da uzorak kontrolisanih vozila nije adekvatno reprezentativan za cjelokupno stanje ispravnosti motornih vozila na nivou Federacije Bosne i Hercegovine, ali i da ilustruje stvarno stanje voznog parka Federacije BiH.Posmatrajući gore navedene podatke može se zaključiti da  je  tehnička ispravnost putničkih motornih vozila na cestama u Federaciji Bosne i Hercegovine i dalje nezadovoljavajuća.

 

(BIHAMK)

Datum objave: 17/09/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook