Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Testna vožnja novih pneumatika

Michelin

Testna vožnja novih pneumatika

Michelin je testirao nove pneumatike revolucionarnog dizajna, koji ne koriste vazduh i koji bi trebalo da budu alternativa konvencionalnom dizajnu i njegovim nedostatcima...

Godinama unazad ispituje se efikasnost i ekonomičnost tradicionalnih pneumatika, i traže se bolja i kvalitetnija rješenja. Razlog tome su brojne studije koje pokazuju da se 20 posto godišnje proizvedenih guma odbacuje zbog nepravilnosti i brzog gubitka pritiska ili nepravilnog trošenja i habanja uzrokovanog manjkom vazduha. To je ekvivalentmo ukupno 200 miliona guma koje ne pronalaze predviđenu namjenu. Drugim riječima, to označava veliki deficit u smislu troškova, materijala i energije koja se koristi za izradu.

 

 

 

 

 


Jedan od najenergičnijih i najperspektivnijih pokušaja u rješavanju ovog problema dolazi od strane kompanije Michelin. Problem održivosti glavni je fokus Michelina u stvaranju jedinstvenog prototipa sistema pneumatika otpornih na probijanje, poznatog i kao Uptis. Zvanično je najavljen 2019. godine, ali ima razvojni rok koji ide unazad deset godina. Michelin Uptis se konačno približava javnom predstavljanju, pa u skladu sa tim u ovoj kompaniji rade na tome da podignu publicitet i interesovanje za svoj novi projekat. Tako su na posljednjem video snimku na Youtube-u, prikazuje model Mini Cooper SE koji se vozi na novim Uptis pneumaticima. Tokom video snimka, i testne vožnje, uporedno je održan i intervju sa Cyrille Roget, direktorice za tehničku i naučnu komunikaciju Michelin grupe. Roget je prilično oduševljena inovacijama francuske marke i podijelila je neke uvide u konstrukciju gume. Tako je rečeno da se Uptis sastoji od niza pojaseva i žica, koji su napravljeni od nekoliko tankih i čvrstih slojeva posebno izdržlivog materijala, koji je kombinacija hemijske fuzije stakla i plastike, i koji su u stanju da nose težinu automobila. Takođe u Michelinu su  zakonski zaštitili ovaj patent, kako bi se osigurali od eventualnih pokušaja prisvajanja ideje koncepta od strane drugih subjekata. Mini Cooper SL je jedan od prvih automobila koji se vozio na novim pneumaticima, te iako se čini da je ovaj patent spreman za serijsku proizvodnju, njegov debi se neće desiti do 2024. godine. Takođe treba napomenuti da Michelin Uptis nije biti prvi pokušaj stvaranja „bezzračnih“ guma kao koncepta, ali izvjesno je da će biti prvi koji je ponuđen za javnu upotrebu.

 

Datum objave: 20/09/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook