Naslovna > Automobili > Ford > Mustang > Težina predstavlja problem

Ford Mustang

Težina predstavlja problem

Veća masa znači manje zabave, manje brzine i slabije upravljanje što je od posebne važnosti u svijetu sportskih automobila...

Povećanje mase je negativna posljedica sve većih automobila u koje se svake godine ugrađuje sve više opreme i sigurnosnih sistema kako bi ispunili sve strože propise o bezbjednosti. Ovaj višak kilograma nije zaobišao ni Fordove automobile, što je navelo prvog čovjeka američke kompanije da izjavi kako je krajnje vrijeme da se zaustavi praksa "gojenja" vozila.

 

 

 


Među Fordovim modelima kojima bi dobrodošla dijeta, posebno je izdvojen aktuelni sportski model Mustang. Njegova masa u kombinaciji sa najmanjim 2,3-litarskim četvorocilindarskim turbobenzinskim agregatom i Coupe karoserijom iznosi 1.627 kilograma, dok kabriolet verzija, u kombinaciji sa 5,0-litarskim V8 pogonskom jedinicom i automatskim mjenjačem, teži oko 1800 kilograma. Veća masa znači manje zabave, manje brzine i slabije upravljanje što je od posebne važnosti u svijetu sportskih automobila.

 

 

Ono čega se obožavaoci ovog modela pribojavaju Ford u potpunosti odbacuje, a to je mogućnost odustajanja od V8 motora u skorijoj budućnosti, jer bi time Mustang izgubio svoju suštinu. Međutim, u Fordu vjeruju da postoji mnogo drugih načina da se smanji masa pomenutog, kao i mnogih drugih Fordovih modela, uključujući i crossover Mustang Mach-E koji pokreću isključivo elektromotori.

 

 

 

Pored toga što se u Dirbornu intenzivno razmatra opcija trovolumenske verzije Mustanga sa četvoro vrata, koju bi pokretali poznati benzinski motori iz Coupe/cabrio modela, prvi čovjek Forda pridružio se rastućem broju šefova automobilskih kompanija koji vjeruju da će Evropska unija promijeniti odluku o zabrani prodaje novih automobila sa motorima s unutrašnjim sagorijevanjem u zemljama EU od 2035. godine.

Datum objave: 22/05/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook