Naslovna > Vijesti > Toyota FCV Plus Concept

Toyota

Toyota FCV Plus Concept

Izlaganjem koncepta FCV Toyota je u Parizu pokazala smjer kojim će ići u budućnosti.

Toyota FCV Plus Concept ranije je bila izložena na Tokyo Motor Showu pa je pojavljivanja u Parizu zapravo evropska premijera. Oblik karoserije neodoljivo podsjeća na one iz crtanih filmova. Iako je tako ispod se krije vrlo ozbiljna tehnologija.
Po mišljenju stručnjaka budućnost automobile je pogon na gorive ćelije, odnosno vodik, a ne potpuno električni automobili. Baš takva se tehnologija nalazi u FCV Plus Conceptu. Svaki točak ima vlastiti elektromotor čime se zapravo dobio 4x4 pogon uz vrlo precizan nadzor raspodjele snage. Mehaničkih diferencijala nema pa su ostvarene znatne uštede na ukupnoj masi vozila.
Kao što se zna nus produkt vozila koja kao pogonsko gorivo koriste vodik je čista, pitka, voda pa se svi normalni ljudi pitaju zašto se koči razvoj infrastrukture?

 


Za razliku od sličnih rješenja koja vodik mogu koristiti iz vlastitog rezervoara FCV se može priključiti na eksterni rezervoar čime vlasnik zapravo dobiva stabilan generator električne energije. FCV je zapravo pokretni agregat koji se može koristiti za napajanje vikendice ili stana...
Toyota je na tržištu trenutno nudi model Mirai koji kao pogonsko gorivo koristi vodik. Na tržištu SAD-a cijena je 57,500 $.

 

Datum objave: 03/10/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook