Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Toyota, Subaru među šest kompanija koje istražuju ekološki prihvatljiva goriva

Potraga za novim alternativama

Toyota, Subaru među šest kompanija koje istražuju ekološki prihvatljiva goriva

Porsche je nedavno uložio 75 miliona dolara u HIF Global LLC, kompaniju sa sjedištem u Santiagu de Čileu koja razvija pogone za proizvodnju sintetičkih goriva. Za sada, proizvođač automobila sa sjedištem u Stuttgartu namjerava koristiti „zeleno“ gorivo u svrhe auto-moto sporta, ali će na kraju eksperimentisati i sa serijskim vozilima...

Auto industrija trenutno prolazi kroz najveću tranziciju od kada je motor sa unutrašnjim sagorijevanjem zamijenio parnu mašinu zbog svoje veće efikasnosti. Hoćemo li se prebaciti na električna vozila na baterije ili EV sa gorivnim ćelijama – samo će vrijeme pokazati koja će tehnologija prevladati. Međutim, čini se da mnogi proizvođači automobila nisu spremni da odustanu od motora sa unutrašnjim sagorijevanjem i da će investirati u alternativna goriva kako bi ga učinili efikasnijim i „zelenijim“.

 

 

 


Tim kompanijama se sada pridružuju Toyota, Subaru, Suzuki i Daihatsu, zajedno sa ENEOS Corporation i Toyota Tsusho Corporation, koje su osnovale novo istraživačko udruženje 1. jula ove godine, a zajednički projekat im se zove „Istraživačko udruženje za inovacije biomase za automobilska goriva sljedeće generacije“. Fokusiraće se na načine optimizacije procesa proizvodnje goriva, čineći ga manje zagađujućim i efikasnijim.

 

Službeni pres materijal koji su distribuirale uključene kompanije pojašnjava da će asocijacija raditi na promovisanju tehnoloških istraživanja u oblasti biomase. Takođe, projekat će proučavati efikasne načine proizvodnje bioetanola kroz cirkulaciju vodonika, kiseonika i ugljen-dioksida, a asocijacija će dizajnirati, instalirati i upravljati proizvodnim pogonima za bioetanol. Još jedna oblast u kojoj će nova asocijacija raditi je istraživanje nusproizvoda kiseonika, koji se koristi u visokim koncentracijama tokom proizvodnje vodonika.

Datum objave: 23/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook