Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Tri vozačice će nastupati za MP Motorsport

Red Bull podržao F1 Academy seriju

Tri vozačice će nastupati za MP Motorsport

Red Bull Academy Program je nedavno osnovao program podrške za F1 Academy seriju, koja je takmičenje u jednosjedima specifično osmišljeno za žene. U sklopu ovog programa, Red Bull će pružiti sponzorstvo za tri vozačice i njihove bolide u nadolazećoj sezoni, dok će one predstavljati tim MP Motorsport...

Red Bull Academy Programme će podržati tri nadarene mlade vozačice u sezoni 2024. godine: Hamda Al Qubaisi, Amna Al Qubaisi i Emely De Heus. Ova investicija jasno pokazuje posvećenost Red Bull-a budućnosti ženskog motosporta. U ovoj sezoni, ove talentovane vozačice će se takmičiti za MP Motorsport, vozeći nove bolide koji će se naći na gridu. Sve ove vozačice su dio programa Red Bull Academy, čiji je menadžerica Sarah Harrington. Hamda Al Qubaisi, koja ima 21 godinu, već je poznata u svijetu automobilizma. Nakon što je započela karijeru u kartingu 2015. godine, napredovala je kroz IAME X30 Championships. U 2019. godini, pridružila se Italijanskoj Formuli 4, gdje je ostvarila zapažene rezultate. Osvojila je tri trke u Formuli 4 Ujedinjenih Arapskih Emirata prije nego se vratila u Italijansku F4. Takođe, imala je priliku testirati se u FIA F3 na stazi Magny-Cours. Prošle godine, učestvovala je u F1 Academy seriji za MP Motorsport, zauzevši treće mjesto u poretku vozačica sa četiri prva mjesta i ukupno 207 bodova.

 

 

 


Emely de Heus, dvadesetogodišnjakinja koja će u 2024. godini voziti za Red Bull, takođe je svoju karijeru započela u kartingu 2019. godine. Brzo je pokazala svoj talent osvajajući titulu u nizozemskoj Wintercup Senior seriji. U 2020. godini zauzela je četvrto mjesto u National Championshipu prije nego što je prešla na jednosjede. Nakon što je debitovala u Španskoj Formuli 4 2021. godine, De Heus se pridružila W Series šampionatu, gdje je debitovala osvajanjem bodova u Miamiju. Prošle godine, vozila je u UAE F4 šampionatu za MP Motorsport te se takmičila u F1 Academy seriji s holandskim timom. Zauzela je deveto mjesto u poretku vozačica sa 87 bodova, a najbolji nastup ostvarila je u Barceloni, gdje je osvojila trku. Amna Al Qubaisi, dvadesettri-godišnja vozačica Visa Cash App RB-a za sezonu 2024. godine, takođe je svoju karijeru započela u kartingu s četrnaest godina. Tokom godina, postigla je izuzetne rezultate u šampionatima poput Rotax Max Challenge World Finals i X30 Euro Series, te je 2018. godine prešla u Italijansku Formulu 4. Nakon toga je nastavila svoj put u Formuli 4 Ujedinjenih Arapskih Emirata, Azijskoj Formuli 3 i Formula Regional European Championshipu. Tokom 2023. godine, učestvovala je u F1 Academy seriji za MP Motorsport, zauzevši šesto mjesto u ukupnom poretku. Ostvarila je pobjede u Spielbergu i Barceloni te je osvojila ukupno 117 bodova.

 


F1 Academy predstavlja značajan korak naprijed u podršci napretka ženskih vozačica u svijetu motosporta, omogućavajući im da ostvare svoj puni potencijal i napreduju na više nivoe takmičenja. Kroz svoj program sponzorstva tri vozačice i tri bolida u ovoj seriji, Program Red Bull Academy aktivno radi na afirmaciji raznolikosti i jednakosti u motosportu, prepoznajući istorijske prepreke s kojima su se žene suočavale u ovom sportu. Cilj je inspirisati više žena da se ne zadovolje samo ulogom obožavateljki, već da se od najranijih dana upuste u svijet trkaćih staza i stvore svoj put prema vrhunskom takmičenju. Ovaj program takođe produbljuje bogatu tradiciju brenda u otkrivanju i razvoju talenata, pružajući potrebnu podršku mladim sportistima u motosportu i izvan njega, te im pomaže da ostvare svoje snove i ambicije.

Datum objave: 06/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook