Naslovna > Vijesti > Turistička kočija

Setra

Turistička kočija

Sa novim ComfortClass 500 modelom koji će biti predstavljen na Sajmu komercijalnih vozila u Hanoveru njemačka Setra podiže standarde u klasi visokoturističkih autobusa na još viši nivo...

Njemačka Setra će na Sajmu komercijalnih vozila koji se od 20. do 27. septembra održava u Hannoveru predstaviti potpuno novu generaciju turističkog autobusa ComfortClass 500. Novu autobus odlikuje lepršaviji dizajn sa karakterističnim kućnim obilježjima, koja se najbolje ogledaju u jedinstvenoj bočnoj liniji sa naglašenim rubom prozora. Dva najupečatljivija detalja ComfortClasss 500 su dugački krovni kanal za odvod vode i osjetno zaobljeniji vjetrobran, koji pokriva gotovo čitav prednji kraj autobusa. Tu su i redizajnirani retrovizori, a finalni oblik svih elemenata i samog autobusa rezultat je dugotrajnih ispitivanja u vazdušnom tunelu. Zahvaljujući toj činjenici nova Setra ima koeficijent otpora samo 0.33 Cx, što je rezultat koji je do sada smatran nedostižnim za ovu klasu autobusa. Odlična aerodinamika rezltirala je manjojm bukom, ugodnijom vožnjom , ali i nižom potrošnjom.

 


Novu Setru 500 će pogoniti Mercedes-Benz motor BlueEfficiency Power generacije. Riječ je o savremenom rednom šestocilindričnom agregatu OM 470 radne zapremine 10,7 litara i snage 315 kW (428 KS) pri 1.800 obrtaja u minuti. Interesantno je da ovaj motor dostiže maksimalnih 2.100 Nm pri veoma niskih 1.100 obrtaja u minuti.
Osim što zadovoljava Euro VI standarde o kvalitetu izduvnih gasova koji treba da stupe na snagu 2014. godine nova ComfortClass 500 serija sadrži i brojne sigurnosne sisteme  koje tek treba da budu uvedeni u upotrebu ili će biti obavezni za sve nove autobuse u Evropskoj uniji. Tu se prije svega misli na sistem asistencije vozaču koje će biti obavezan od 2015. godine. Kada se krajem jeseni ComfortClass 500 pojavi u prodaji nudiće se u nekoliko različitih verzija: kao dvoosovinski model S 515 HD, zatim kao dvo i troosovinac S 516 HD ili isključivo kao troosovinac u verziji S 517 HD.

Datum objave: 09/07/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook