Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > U 2023. proizvedeno 340.500 automobila

Hyundai fabrika u Nošovicama

U 2023. proizvedeno 340.500 automobila

Hyundai Motor Manufacturing Češka (HMMC) u Nošovicama predstavlja jedini proizvodni pogon Hyundaija unutar Evropske unije. Trenutno se fokusira na proizvodnju modela Tucson, i30 u različitim varijantama, kao i Konu Electric...

Fabrika u Češkoj ostvarila je proizvodnju od 18.000 automobila više u poređenju sa 2022. godinom, što predstavlja povećanje od 5,6 posto u odnosu na tu godinu. Model Tucson zauzima impresivnih 72 posto ukupne proizvodnje, dok se bilježi opadanje proizvodnje dizel motora i ručnih mjenjača. Čak i u 2023. godini, model Tucson i dalje dominira sa približno 72 posto udjela u ukupnoj proizvodnji. Zanimljivo je napomenuti da su gotovo dva od pet proizvedenih Tucson modela bili hibridni ili plug-in hibridi. Modeli i30 i Kona Electric su zajedno imali udio od 26 posto u proizvodnji. Dizel automobili čine samo sedam posto ukupne proizvodnje u 2023. godini.

 

 

 


Kao što je očekivano, udio proizvodnje automobila sa ručnim mjenjačem opao je na 24 posto, prateći trend opadanja potražnje za ovim tipom prenosa. Krajem februara, ovaj proizvođač automobila planira prekinuti proizvodnju ručnih mjenjača u jednoj od hala. Ova hala će biti prenamijenjena za poslovanje kompanije Mobis, koja je fokusirana na montažu baterija za električne automobile. Prošle godine, tvornica je proizvela 186.500 ručnih mjenjača, od kojih je otprilike 120.000 završilo u Kijinim fabrikama u Slovačkoj i Turskoj. To predstavlja smanjenje od približno 15 posto u odnosu na prethodnu godinu. Automobili proizvedeni u Nošovicama prošle godine distribuirani su na 73 destinacije, s najvećim izvozom u Njemačku, Veliku Britaniju, Francusku, Španiju i Poljsku. Gotovo polovina prošlogodišnje proizvodnje bila je namijenjena ovim pet zemljama.

Datum objave: 09/01/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook