Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > U razvoju novi plug-in hibridni pogonski sklop

Volkswagen

U razvoju novi plug-in hibridni pogonski sklop

Njemački proizvođač automobila saopštio je javnosti da priprema novi, poboljšanji priključni hibridni sklop, koji će imati snažnije i efikasnije postavke...

Kako bi ostali u okviru sve strožijih i zahtjevnijih propisa o emisiji štetnih gasova, koje propisuje rukovodstvo Evropske Unije, u Volkswagenu su, između ostalog odlučili i da pažnju posvete razvoju novog, efikasnijeg i boljeg pogonskog sklopa iz kategorije priključnih hibrida. Naravno ovaj potez je preduzet kako bi se održao i korak sa konkurencijom, koja razvija sve efikasnije priključno-hibridne sklopove. Najbolji primjer je novi Mercedesov model C klase, čiji prilkjučni hibrid ima mogućnost da prijeđe 100 km u režimu električnog pogona.

 

 

 

 

 

Volkswagen ima namjeru da napravi pogonski sklop koji će imati isti ili još veći domet i efikasnost do 2023. godine. Trenutni priključni hibridni sklopovi sadrže 1.4-litarski TSI agregat, kombinovan sa jednim elektromotorom i baterijama čiji su kapaciteti manji do 25 kWh. Poznati proizvođač automobila planira da unaprijedi dvije značajke u ovom sklopu, prije svega umjesto trenutnog 1.4-litarskog, u novom projektu naćiće se 1.5-litarski TSI agregat, koji je nešto snažniji i ekonomičniji motor. Drugi element na čijem će se unaprijeđenju raditi je povećanje kapaciteta baterije iznad 25 kWh, što je neophodan uslov kako bi se ostvario domet od 100 km u režimu e-pogona.  Druge mehaničke postavke poput elektromotra će ostati nepromjenjene, takođe snaga će se prenositi putem trenutnog DSG mjenjača sa 6 stepeni prenosa. Za sada nije poznato ispod poklopca motora kojeg modela će debitovati novi plug-in hibridni pogonski sklop, ali prognoze su najsklonije predviđanju da će to biti novi Passat ili Tiguan.

Datum objave: 06/10/2021
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook