Naslovna > Automobili > Citroen > C-Elysee > U Sarajevu predstavljen Citroen C-Elysée
FOTO GALERIJA (27)

Novo u BiH

U Sarajevu predstavljen Citroen C-Elysée

Nakon dolaska Peugeota 301 na naše tržište, zvaničnom prezentacijom kupcima je postao dostupan i „blizanac“ Peugetovog modela, Citroen C-Elysée, koji će kupce u BiH privući povoljnom cijenom i provjerenom tehnologijom.

Citroen C-Elysée je vozilo nastalo po istom receptu kao i Peugeot 301. Nova Citroenova limuzina nastala je na platformi modela C3, te spada u pripadnike B segmenta, iako ponudom prostora u unutrašnjosti ulazi u C segment. 

 

Citroën C-Elysée plod je tehničkog i stilskog umijeća marke, a  stilom i performansama zadovoljava potrebe klijenata koji od trovolumenskelimuzine očekuju da bude privlačna i cjenovno dostupna. Cjelokupno znanje Citroëna uloženo je u ovjes, kvalitet izrade i tehnologiju, a C-Elysée ponajprije je zamišljen kako bi što bolje zadovoljio specifične potrebe međunarodnog tržišta.Ono što ovaj automobil čini posebnim jesu njegove izuzetne raskošne dimenzije od ,43 metra dužine, 1,71 metra širine i 1,47 metra visine. Međuosovinski razmak  od 2,65 metara siguran je garant  obilne ponude prostora u unutrašnjosti, koju možemo naći u limuzinama više klase.  Prostor za koljena na stražnjoj klupi je 120 mm, što u praksi znači udobnu i komfornu vožnju.  Iako se čini da je Citroen sav prostor na ovom vozilu ostavio za putničku kabinu, 506 litara zapremine u prtljažniku oduševljava i  savršeno se uklapa u cjelokupnu sliku ovog automobila.

 

 

Novi agregati

 

 

C-Elysée na naše tržište dolazi sa tri agregata od koja su dva potpuno nova. Riječ je o benzincima iz porodice motora PureTech, čija je najveća odlika odlična iskoristivost u svim uslovima, odnosno u svim zemljama svijeta.  Dobro poznati 1.4i agregat zamjenio je 1.2-litarski Vti 72 koji ima za 22 % bolje performanse od prethodnika. Novi trocilindrični agregat razvija 72 KS, ima 110 Nm obrtnog momenta i potrošnju od 5,3 litre goriva.  Pored njega u ponudi je i 1.6-litarski VTi 115 koji se kombinuje sa automatskim i ručnim mjenjačem i ima 115 KS  i 150 Nm obrtnog momenta.  Za ljubitelje dizelaša u ponudi je 1.6-litarski HDI, koji se do sada prodao u više od 6 miliona primjeraka, sa snagom od 92 KS i 230 Nm obrtnog momenta, uz potrošnju od 4,1 litre goriva.

 

 

Odmjerene cijene

Da bi postali vlasnik Citroena  C-Elysée u našoj zemlji, neophodno je izdvojiti 19.500 KM za što se dobije model s VTi 72 motorom i paketom opreme Attraction. Za ovaj novac se u automobilu ne dobije klima i radio, ali ovaj nivo opreme donosi ABS, ESP, zračne jastuke, centralno zaključavanje i sl. Zanimljiva kombinacija je jači benzinac i najbogatiji paket opreme, čija je cijena 23.500 KM, dok će najpristupačniji dizelaš sa početnim paketom opreme koštati 24.000 KM. Iz Citroena su poručili da ove godine u našoj zemlji planiraju plasirati 100 jedinca, u čemu će im pomoći i novi prodajno-servisni centar koji se otvara krajem mjeseca u Sarajevu. 

 

Datum objave: 15/02/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook