Naslovna > Vijesti > Ugašen GM

Prije pet dana

Ugašen GM

Prije dvije godine GM se našao u velikim problemima, te spasio uz pomoć američke vlade, a čitav niz dešavanja oko spasavanja velike kompanije završen je prije pet dana, zvaničnim gašenjem „Starog GM-a“

Iako je prilično dugo trajalo, 15. decembra ove godine zvanično je prestao do postoji „Stari GM“.  Iako je imao životni vijek od čak 103 godine, rijetko ko je primjetio nestanak giganta. Jedan od rijetkih je američki stečajni sudac Robert Gerbert, koji je stavio svoj potpis na potvrdu o gašenju kompanije. Stvaranje „Novog GM-a“ počelo je prije dvije godine i bio je to zaista mukotrpan posao koji su osjetili mnogi, pa čak i oni koji nemaju nikakvog dodira sa autoindustrijom. 

 

Rađanje „Novog GM-a“ značilo je gašenje tri branda, pa su tako nestali Pontiac, Hummer i Saturn, a kako stvari stoje pridružit će im se i Saab. Zatvoreno je 13 postrojenja i 900 dilera, a broj radnika je smanjen sa 98 000 na 68 500 što je daleko od broja 525 000 uposlenih koliko je kompanija imala u SAD-u i još 100 000 izvan te zemlje.  Naravno, sva ova smanjenja i uštede ne bi značile ništa bez 49,5 milijardi dolara koje je Vlada SAD-a obezbjedila za oporavak giganta.  No, iako je prestao da postoji „Stari GM“ je imao dug i uspješan život. Osnovao ga je Billy Durant 1908. godine u Michiganu i odmah kreirao prvi brend: Bucik koji je u mnogome pomogao da GM 1931. postane najveći proizvođač na svijetu.  Od tog trenutka GM je postajao svakim danom veći i jači za dvadeset novih kompanija. 1997. godine GM je bio veći od Coca-Cole, Boeinga, Microsofta, Dow Chemicala i Intel  zajedno. Dakle sveukupno ove kompanije nisu vrijedile kao GM. 

 

No lošre odluke i neki loši „podproizvodi“ doveli su kompaniju na rub propasti, pa je u junu 2009. godine potpisan zahtjev za stečaj.  U proces spašavanja GM-a ušla je i Vlada SAD-a, koja je GM podijelila na dvije cjeline: Stari GM i Novi GM. Prvi je naslijedio sve loše stvari, dok je Novi GM naslijedio sve ono što je dobro. I dok je „Stari GM“ ugašen, „Novom GM-u“ ide dobro. Prošle godine kompanija je ostvarila profit u iznosu od 4,7 milijardi dolara.  U ovoj godini, stvari su još bolje, kompanija je vratila prvo mjesto na poretku svjetskih proizvođača, koje je 2008. godine izgubila od Toyote, a profit ostvaren do septembra mjeseca je 7,1 milijarda dolara.  Kako će biti naredne godine, vidjećemo, ali se nadamo da će se rukovodstvo GM-a ponekad sjetiti sjajnog citata španskog filozofa i poete koji je rekao: „Oni koji zaborave na svoju prošlost, neka se spreme za njeno ponavljanje“.

Datum objave: 20/12/2011
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook