Naslovna > Vijesti > Ukidanje europske valute pogobnu za autoindustriju

Prognoze

Ukidanje europske valute pogobnu za autoindustriju

Šef FIAT-a, Sergio Marchionne izjavio je da bi ukidanje Eurozone i prestanak postojanja eura kao valute, bio veliki udarac za europsku autoindustriju koja bi zabilježila pad od 30 %

Ukoliko dođe do ukidanja Eura i Eurozone, autoindustrija na starom kontinentu osjetila bi strašne posljedice, predviđa šef FIAT-a Sergio Marchionne. U slučaju takvog scenarija prodaja bi pala za oko 30 % a posljedice bi osjetili svi proizvođači.

 

U suštini znači da bi se ove godin,e u slučaju pomenutog raspleta situacije, u Europi prodalo manje od 10 miliona vozila. Podsjećamo, prošle godine na europskom tlu prodato je 13,1 milion vozila. Većina kompanija, da bi ispunila plan očekuje povećanje prodaje, stoga bi se smanjenje prodatih automobila znatno odrazilo na autoindustriju ali i cjelokupnu ekonomsku situaciju pojedinih zemalja. Iako je i sam iznio crna predviđanja za ovu godinu, šef FIAT-a neće mjenjati planove italijanske kompanije, te se nada da će finansijska konstrukcija biti uspješno zatvorena.  Ako se to desi, FIAT će ove godine ostvariti profit od 1,2 milijarde eura. 

Datum objave: 12/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook