Naslovna > Vijesti > Ultimativni simulator vožnje

Volvo Cars

Ultimativni simulator vožnje

Volvo Cars inžinjeri nazivaju ga „ultimativnim simulatorom vožnje“, iako to nije samo njihov izgovor za to da se prepuste igranju, već umjesto toga, revolucionarni simulator kombinovane stvarnosti koriste za nove korake u oblasti sigurnosti i tehnologije autonomne vožnje...

Podešavanja sa sjedištem vozača koje se pomjera, volanom sa haptičkim povratnim informacijama i slušalicama za virtualnu stvarnost sa kristalno jasnim zvukom bi svakog ozbiljnog igrača učinile ljubomornim, ali Volvo Cars simulator taj koncept podiže na još viši nivo pa nije lako razlikovati stvarnost od simulacije. Uz pomoć vrhunske tehnologije vodeće 3D razvojne platforme Unity u realnom vremenu i finskih stručnjaka za virtualnu i kombinovanu stvarnost iz kompanije Varjo, simulator uključuje vožnju pravog automobila stvarnim cestama. Udružuje životnu 3D-grafiku visoke rezolucije, slušalice za obogaćenu stvarnost i odijelo Teslasuit za cijelo tijelo, koje osigurava haptičke povratne informacije iz virtualnog svijeta i istovremeno prati i reakcije tijela.

 

 


Ta kombinacija programske i mašinske opreme Volvo Cars inžinjerima omogućava simulacije mnogih saobraćajnih scenarija na stvarnoj ispitnoj stazi, sa upotrebom pravog automobila ali potpuno sigurno. Inžinjeri mogu da dobiju značajan uvid u interakciju ljudi i automobila u svrhu razvoja nove sigurnosti, pomoći vozaču i autonomnih karakteristika vožnje. Ispitivači mogu da budu izloženi izmišljenim funkcijama aktivne sigurnosti i pomoći vozaču, nadolazećim autonomnim korisničkim interfejsima, budućim modelima automobila i brojnim drugim scenarijima. Može se koristiti na pravim ispitnim stazama ili u testnom laboratoriju, a svaki scenarij se može potpuno prilagoditi. Mogućnosti su zapravo beskonačne.

 


Prošle godine je Volvo Cars skupa sa kompanijom Varjo postao prvi proizvođač automobila koji je omogućio vožnju pravog automobila uz istovremeno nošenje slušalica za kombinovanu stvarnost. Sada se ta saradnja proširila na Unity i proizvođača haptičkih odijela za cijelo tijelo Teslasuit. Prema riječima Caspera Wickmana, seniorskog vođe korisničkog iskustva u Volvo Areni otvorenih inovacija i jednog od domaćina direktnog prijenosa, to kompaniji Volvo Cars omogućava da proučava autentične ljudske reakcije u sigurnom okruženju uz djelić troškova stvarne provjere.

 


„Saradnja sa velikim kompanijama, kao što su Varjo, Unity i Teslasuit, omogućila nam je ispitivanje bezbroj scenarija koji izgledaju i osjećaju se stvarno, a da pri tome nije bilo potrebe ni za kakvom fizičkom gradnjom“, rekao je Casper Wickman. „Omogućava nam da ispitujemo stvarne automobile kroz saobraćajne scenarije koji izgledaju stvarno, ali se mogu prilagoditi pritiskom na dugme.“

Datum objave: 26/12/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook