Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Unikatni X1 za nepoznatog kupca

McLaren

Unikatni X1 za nepoznatog kupca

Engleska manofaktura u Kaliforniji je predstavila unikatni super sportski automobil, koji je u potpunosti izrađen po željama neimenovanog kupca...

Na poznatoj izložbi prestižnih automobila Pebble Beach Concours d'Elegance, koja je izuzetno popularna kod bogatih stanovnika naše planete i tradicionalno se održava u Kaliforniji engleski McLaren je predstavio unikatni supersportski automobil X-1.

 


Riječ je o neobično dizajniranom modelu koji je prema direktivama kupca skrojio McLarenov MSO odsjek, specijalizovan za ispunjavanje želja bogatih kupaca. U McLarenu ističu da je ovaj automobil osim što je unikatan, poseban i po činjenici da na svojevrstan način otkriva pravac u kojem će se kretati razvoj novog P12, zvaničnog nasljednika modela F1. McLarenov MSO odsjek razvijao je ovaj automobil pune tri godine, a misteriozni naručilac posao je dogovorio lično sa šefom McLarena Ronom Denisom, od kojeg je tražio automobil sa performansama serijskog MP4-12C, ali u unikatnom „pakovanju“.

 

Na dizajnu je radilo nekoliko stručnjaka, a finalni izgled odobrio je naručilac. Sam automobil je zasnovan na McLarenovoj MonoCell platformi, sa karoserijom od karbonskih vlakana. Boja automobila je klavir crna i istu je takođe odabrao kupac. Na spisku posebnih želja je i dizajn svjetala, te poklopci zadnjih točkova od karbonskih ploča. Motor i sistem vješanja preuzeti su u potpunosti od MP4 12C modela, sa 3,8-litarskim V8 twin-turbo agregatom od 617 KS kao centralnom figurom.

 

Podaci o performansama se drže u tajnosti, mada su McLarenovi stručnjaci zagolicali maštu javnosti sa izjavom da su mogućnosti ovog automobila zadivljujuće. Još jedan od podataka koji je obavijen velom tajne je cijena ovog unikatnog automobila, ali s obzirom na razmjere projekta ne treba sumnjati da je u pitanju suma od nekoliko miliona eura.

Datum objave: 20/08/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook