Naslovna > Vijesti > Uskoro i na spoljašnjoj strani vozila?

Vazdušni jastuci

Uskoro i na spoljašnjoj strani vozila?

Zahvaljujući njemačkom proizvođaču auto-komponenti ZF, do 2021. godine u automobilima bi se mogli naći vazdušni jastuci i sa spoljašnje strane vozila...
> Iako vazdušni jastuci i nisu velika novost, vremenom su postali i standardan dio opreme putničkih automobila, oni izvan putničke kabine svakako su nešto što nismo imali priliku da vidimo do sada. Razvoj je trajao čitavu deceniju, da bi koncept bio predstavljen prošle godine, koji je razvijen kako bi u budućnosti mogao da zaštiti putnike vozila sa najvišim stepenom autonomne vožnje. Idejno rješenje je zamišljeno da se vazdušni jastuci iz unutrašnjosti vozila premjeste u pragove automobila, te da se njihovim aktiviranjem pokrije čitava širina vozila između osovina. 
 
Sistem funkcioniše tako što senzori postavljeni duž automobila detektuju neizbježni sudar i u intervalu kraćem od 100 milisekundi aktiviraju jastuk spolja.  ZF je nakon obavljenih testova procjenio da ovaj tip vazdušnih jastuka i do 30 odsto smanjuje rizik od prodiranja dijela drugog vozila u putničku kabinu automobila, dok se opasnost od povreda putnika redukuje za 20-30%.
 
Datum objave: 26/02/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook