Naslovna > Automobili > Jeep > Wrangler > Uspješno savladan električni izazov
FOTO GALERIJA (10)

Jeep Wrangler 4xe

Uspješno savladan električni izazov

Sa prvom elektrfikovnom verzijom Wranglera Jeep pokazuje da je spreman na sve izazove koje pred njega postavlja savremena auto-industrija i da njegovi čistokrvni terenski automobili imaju svijetlu budućnost...

Nakon što je predstavio Renegade i Compas u verzijama sa hibridnim električnim pogonom na sve točkove, američki Jeep otišao je korak dalje elektrifikovavši svoj najpoznatiji model Wrangler. Iza oznake 4xe nalazi se plug-in hibrid, koji je spreman za najteže terenske izazove, kao i njegova klasična braća. Dva elektromotora i dodatna masa koju sa sobom nose baterije nisu nimalo otupili off road mogućnosti Wranglera. Štaviše, i on s ponosom nosi Jeepovu Trail Rated oznaku, koja je namijenjena terencima sa vrhunskim pogonskim sposobnostima.

 

 

 

Velika novost koju 4xe pogon nudi u odnosu na klasična rješenja je neuobičajeno tih rad, posebno u sporim režimima vožnje kada elektromotori imaju primat. Sa elektromotorima je uparen dobro poznati 2,0-litarski redni četverocilindarski benzinski motor sa turbo punjenjem koji je dio FCA globalne porodice srednjih motora. Ovaj visokotehnološki agregat sa direktnim ubrizgavanjem koristi „twin-scroll“ turbo punjač niske inercije, koji je postavljen direktno na glavu cilindra, zajedno sa namjenskim rashladnim kolom za turbo punjač, usisnikom vazduha i kućištem gasa za odlično vrijeme reagovanja, performanse i potrošnju goriva. Wrangler 4xe se može pohvaliti sa 375 KS, te potpuno električnim dometom od otprilike 40 km, što bi prema Jeepu većini njegovih vlasnika trebalo biti dovoljno za dnevna putovanja, u potpuno bešumnom režimu, sa spuštenim krovom i bez emisije štetnih gasova. Motor-generator sa tečnim rashlađivanjem ugrađen je na prednju stranu motora SUS, zamjenjujući konvencionalni alternator. Izdržljiv kaiš spaja motor-generator sa remenicom radilice motora.

 

 

Preko kaiša on pokreće motor SUS i omogućava bestrzajan start-stop rad koji štedi gorivo i generiše struju za bateriju. Wrangler 4xe ne koristi konvencionalni 12-voltni anlaser, te ima 12-voltnu bateriju za napajanje dodataka. Drugi motor-generator visoke voltaže montiran je na prednju stranu razvodnika pogona, zamjenjujući konvencionalni pretvarač obrtnog momenta automatskog mjenjača. Podsjećamo da je za prenos snage zadužen robusni TorqueFlite automatski mjenjač sa osam brzina. Dva kvačila služe za upravljanje strujom i obrtnim momentom iz električnog i motora SUS. Binarno kvačilo (on/off) je postavljeno između motora. Kada je ono otvoreno, nema mehaničke veze između motora, što omogućava da pogon Wrangler 4xe bude isključivo u električnom režimu. Kada je binarno kvačilo zatvoreno, obrtni moment iz 2,0-litarskog motora i struja iz elektromotora se kombinuju kroz automatski mjenjač. Varijabilno kvačilo postavljeno iza elektromotora služi za upravljanje radom mjenjača kako bi se poboljšala upravljivost i efikasnost. Jeepova 400-voltna litijum-jonska baterija sa 96 ćelija od 17-kWh koristi nikl-mangan-kobaltnu (NMC) grafitnu hemijsku strukturu. Baterija i kontrole su postavljene ispod drugog reda sjedišta, gdje su zaštićeni od spoljnih uticaja.

 

 

 

Unutar aluminijumskog kućišta baterija je opremljena sa namjenskim kolom za zagrijavanje i rashlađivanje, kako bi se održala na optimalnoj temperaturi radi najboljih performansi. Kolo za kontrolu temperature ima namjensku jedinicu za grijanje i rashlađivanje, koja po potrebi koristi rashladno sredstvo iz klima uređaja za spuštanje temperature. Hibridni sistem modela Wrangler 4xe uključuje „integrisani modul za dvostruko punjenje“ (IDCM), koji kombinuje punjač baterije i DC/DC konvertor u jedinstvenu jedinicu. Ona je  kompaktnija od dvije odvojene komponente. Tu je i modul pretvarača napona (PIM) koji je smanjen. Ove komponente imaju čeličnu strukturu kao kućište i zaštitu koja je postavljena ispod baterije. Sva elektronika visoke voltaže, uključujući i žice između baterije i električnih motora, zatvorena je i vodootporna. Kao i svi „Trail Rated“ Jeep Wrangler modeli, i 4xe je sposoban za prolazak kroz vodu do 76 cm. Wrangler 4xe biće dostupan u Evropi, Kini i Sjedinjenim Američkim Državama početkom 2021. godine, a prvi modeli Jeep Renegade 4xe i Compass 4xe stigli su u Evropu proteklog ljeta.

 

 

 

TRI REŽIMA RADA POGONA

 

Pogonski sklop sadrži tri načina rada: hibridni, električni i eSave. U hibridnom režimu rada, prednost je data električnom pogonu. Naime, on spaja obrtni momenat 2,0-litarskog motora i elektromotora. U ovom režimu, pogonski sklop se napaja prvo energijom iz baterije, a zatim dodaje snagu 2,0-litarskog turbo-benzinca kada baterija dostigne minimalno stanje napunjenosti. U električnom režimu pogonski sklop radi na struju bez emisije štetnih gasova samo dok baterija ne dostigne minimalni nivo punjenja ili vozač ne zatraži veći obrtni moment (poput široko otvorenog gasa), a onda se uključuje 2,0-litarski motor. Treći „eSave“ režim daje prednost 2,0-litarskom motoru, štedeći bateriju za kasniju upotrebu, poput vožnje na neuređenim putevima ili u urbanim sredinama gdje je upotreba pogona na unutrašnje sagorijevanje zabranjena. Vozač može samostalno da bira između opcija uštede baterije (Battery Save) i punjenja baterije (Battery Charge) tokom „eSave” režima rada putem „Uconnect” multimedije.

Datum objave: 24/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook