Naslovna > Auto moto sport > Uticaj pandemije na Formulu 1

Formula 1

Uticaj pandemije na Formulu 1

Ovogodišnja sezona Formule 1 je po svim parametrima trebala biti veoma interesantna i uzbudljiva, ali pandemija korona virusa je pokvarila sve planove...

 

Prošlogodišnja sezona je iznjedrila brojne mlade talente kao što su Leclerc, Albon, Sainz i Gasly koji su predstavljali budućnost ovog svjetskog adrenalinskog spektala. Pored neospornih dokaza da za pobjedu nije potreban samo najbrži bolid, za ovogodišnju sezonu su donijete i nove regulative koje bi dodatno istakle kvalitete i drugih vozača, ali na žalost pandemija virusa korona je sve ovo zaustavila. Izvršni direktor Formule 1 Chase Carey je izjavio kako se u ovoj sezonii očekuje samo od 15 do 18 trka umjesto 21 kao u prethdnoj sezoni. Trenutno su otkazane Velike nagrade Australije i Monaca, ali i trke u Kini, Vijetnamu, Bahreinu, Holandiji, Azerbejdžanu i Španiji. Da li će se još trka otkazati ili odložiti, zavisi od situacije sa pandemijom, ali sasvim je sigurno da neće biti ljetne pauze. Odložene trke bi se trebale voziti tokom ljeta, a ovogodišnja sezona bi mogla da potraje sve do novembra. Carey je dodao kako još uvijek nije moguće napraviti tačan raspored trka jer se još uvijek ne zna razvoj situacije sa pandemijom, ali u toku ovog mjeseca bi se trebale dobiti detaljne informacije o stanju na terenu u pojedinim državama.

 

 

Za sada još nijedan vozač Formule 1 nije pozitivan na korona virus, ali je Lewis Hamilton otišao u samoizolaciju jer je bio u kontaktu sa dvije zaražene osobe.  U cijeloj organizaciji za sada se poznata dva slučaja zaraze, članova McLarenovog i Pirelijevog tima koji su bili u kontaktu sa još nekoliko osoba koji su otišli u samoizolaciju čim se to otkrilo. Zbog ukupne situacije sa pandemijom koja je rezultovala kašnjenjem sezone ogranizatori Formule 1, FIA i svih deset ekipa je donijelo odluku da se nove tehničke regulative propisane za ovogodinju sezonu odlože za 2022. godinu. Ova odluka bi mogla prilično finansijski rasteretiti sve timove, jer bi se naredna sezona Formule 1 mogla voziti sa istim bolidima koji su tehnički pripremljeni za ovogodišnju sezonu i nove regulative. Ovo bi značilo manje potrošenog novca iz budžeta za razvoj novih bolida, što voditeljima timova i ne zvuči tako loše.

Datum objave: 04/04/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook