Naslovna > Tesla > Model S > Veći domet sa novim baterijama

Tesla Model S Plaid

Veći domet sa novim baterijama

Elon Musk je potvrdio informaciju kako će Tesla Model S Plaid biti opremljen novim baterijama...

Tesla Model S Plaid čiji je izlazak na tržište najavljen za kraj 2021. godine će biti opremljen potpuno novim strukturalnim paketom baterija koji se sastoji od 4680 litinum-jonskih ćelija, izjavio je Elon Musk vlasnik kompanije na manifestaciji Tesla Battery Day.

 

 

Izvršni direktor kompanije Tesla je na na novinarsko pitanje da li će novi model imati strukturalni paket i da li dodatna snaga od 4680 ćelija pomaže u unapređenju performansi vozila, odgovorio kratko „da“. Ova informacija bi mogla objasniti zašto Model S Plaid još uvijek nije spreman za izlazak na tržište. Najavljena prezentacija Plaida se takođe poklapa sa najavama Tesla Cybertrucka i Tesle Semi.

 

4680 je novi tip cilindričnih ćelija koju kompanija Tesla trenutno razvija. One bi trebale biti u stanju pohraniti pet puta više energije, što bi trebalo omgućiti povećanje dometa za 16% i ponuditi do šest puta veću izlaznu snagu. Izlazna snaga i ograničeno pregrijavanje su jedni od ključnih faktora snažnog Plaid modela.

 

 

Ćelije će se koristiti u novoj strukturalnoj bateriji kako bi se dodatno redukovala težina i povećala čvrstina vozila. Samo novi dizajn ćelija i integracija baterije sa automobilom omogućavaju povećanje dometa za oko 30%, bez izmjena u hemijskoj strukturi baterija.

 

Ovo bi objasnilo zašto je predviđeni domet modela Plaid veći od 830 kilometara, u poređenju sa „samo“ 640 kilometara Modela S Long Range.

Datum objave: 05/10/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook