Naslovna > Vijesti > Veći i štedljiviji

Novi MINI Cooper predstavljen u Londonu

Veći i štedljiviji

Najveća promjena u odnosu na stari Cooper jesu dimenzije ovog modela…

Novi MINI konačno je predstavljen u Londonu. Riječ je o primjerku koji je zasnovan na novoj BMW – ovoj platformi, te se kao takav vizuelno ne razlikuje mnogo od svog prethodnika. Dakle, da bi ste našli nekakve razlike u odnosu na prethodni model, moraćete dobro da se zagledate. Stvarne razlike su skoro pa nevidljive, ali ipak ih ima.

 

Ova dva modela su dosta slična, ali to ne treba da nas čudi, jer je ovo već godinama zaštitni znak MINI – ja. Naime, novi model je dobio veću prednju masku, koja je naglašena hromom. Tu su i nešto drugačiji pokazivačii smjera, a ono što je još sa prednje strane upečatljivo jesu nova svjetla, koja su dobilala rubove od hroma. Tu su i full LED svjelosni sklopovi, ali oni su još uvijek ocpija, dok su stražnja svjetla, baš kao i maglenke izvedeni LED tehnologijom.

 

 

 

Ono što je oku najvidljivije od svih promjena na ovom MINI modelu, jestu njegove dimenzije. Naime, novi model je duži za 98 mm, širi za 44, a viši za 7 mm. Međuosovinski razmak je povećan za 28 mm, što se odrazilo na dimenzije u putničkoj kabini.  Prtljažnik ima zapreminu od 51 litru.

 

Tu je i nova, fantastična unutrašnjost, koja je mnogo bogatija i mnogo bolje opremljena. Tu su novi instrumenti, novi središnji ekran, kao i HUD display. Aktivni tempomat je takođe našao svoje mjesto u Cooperu, kao i pomoć prilikom vožnje. Što se vanjštine automobila tiče, novi Cooper će da bude dosutpan u čak pet različitih boja sa kontrastnim krovom.

 

Od ranije znamo koji će to motori da pokreću novi Cooper. Riječ je o 1.5 litarskom trocilindrašu, te 2.0 litarskom četvorocilindarskom bi – turbo motoru. U kombinaciji se nalazi I 1.5 litarski trocilindarsk dizel motor, sa 116 KS. Cijene još uvijek nisu poznate, a u prodaji će se novi MINI Cooper naći već na proljeće. 

Datum objave: 19/11/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook