Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Veliki brat u ulozi parking vodiča

Bosch

Veliki brat u ulozi parking vodiča

Pomoću najsavremenijeg sistema aktivnog upravljanja parkiranjem Bosch vozačima pomaže u pronalasku parkirnog mjesta, smanjuje potrošnju goriva i zagađenje životne sredine…

Savršeno parking mjesto nalazi se u blizini lokacije na koju vozači žele ići, ima dovoljno prostora za njihov automobil i nije zauzeto. Međutim, pronalaženje takvog parking mjesta može biti vrlo frustrirajuće, posebno u urbanim područjima. U Njemačkoj je prosječno vrijeme traženja odgovarajućeg slobodnog parkirnog mjesta 10 minuta. Prema anketi koju je proveo predvodnik na evropskom tržištu upravljanja parkiralištima, ljudi provedu 4,5 kilometara u vožnji tražeći parkirno mjesto, što trošak vozila povećava za 1,35 eura po pojedinačnoj potrazi. Zahvaljujući Boschovom aktivnom upravljanju parkiralištem, vozači mogu pronaći savršeno parkirng mjesto bez zaobilazaka i bespotrebne vožnje uokolo. Ova pametna tehnologija detektuje koja su parkirna mjesta u urbanim područjima slobodna i javlja vam gdje se tačno nalaze.

 

„Vozačima često olakšavamo napornu potragu za parking mjestom”, rekao je Dr Dirk Hoheisel, član Upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH. I to nije sve: vozači se mogu koristiti i aplikacijom za pametne telefone koja ih dovede tačno do parkirng mjesta. Sve to štedi vrijeme, novac i dobro je za okoliš.

 

Bosch uz minimalan napor povezuje parking mjesta s internetom


Osnovna odlika aktivnog upravljanja parkiralištem je pouzdana detekcija slobodnih parkirng mjesta. Bosch je razvio poseban senzor zauzetosti, koji obimom i mjerama nije mnogo veći od CD-a, a njegova visina iznosi tri centimetra. Senzori se ugrađuju u garaže i na parking mjesta na cesti, i to na asfalt ili u asfalt, zavisno od potrebe. Ono što je posebno u vezi sa ovom tehnologijom je da senzori zauzetosti rade bežično i napajaju se putem baterija, što uklanja napor i troškove postavljanja kabla. Svaka baterija ima vijek trajanja do sedam godina. Zahvaljujući čvrstom plastičnom kućištu, senzori mogu podnijeti sve vremenske uslove, kao i povećano trošenje koje uzrokuju teški kamioni i grtalice za snijeg. Unutar kućišta, Bosch ugrađuje dvije različite tehnologije senzora od kojih svaka potvrđuje informacije koje prikupi druga. Prednost toga je poboljšana pouzdanost za registrovanje mjesta bez greške.

 

Prognoza za parkiranje: donošenje zaključaka za budućnost temeljenih na prošlosti


Senzor zauzetosti u redovnim intervalima provjerava je li parking mjesto slobodno. Koristeći se pristupnikom, koji je sličan usmjerniku za internet, Boschov senzor na siguran način prenosi kriptovane informacije na poslužitelja, gdje se generiše karta svih slobodnih i zauzetih parkirnih mjesta u stvarnom vremenu, a kojoj se može pristupiti putem aplikacije ili interneta. „Parking mjesta povezujemo s internetom”, rekao je Hoheisel. Dostupne su i meta-informacije o svakom parkirng mjestu, uključujući i informacije o tome je li mjesto rezervisano za porodice, žene ili osobe s invaliditetom, kolika je cijena vremena parkiranja i je li dostupno mjesto za punjenje električnih vozila. Moguće su i druge usluge, kao što je funkcija plaćanja. Koristeći se aplikacijom, vozači mogu na praktičan način platiti za svoje vrijeme parkiranja bez rukovanja gotovinom.

 

Aktivno upravljanje parkiralištem odličan je primjer načina na koji Bosch oblikuje umreženi svijet. Međutim, ova usluga nije samo za vozače, već i za upravitelje parkiralištima. „Možemo dodatno poboljšati popunjenost parkirnih mjesta koja se najčešće koriste”, rekao je Hoheisel. Za to je potrebna inteligentna procjena podataka. Mrežni portal upravniku parkirališta daje jasan pregled parking mjesta koja su bila zauzeta, s koliko automobila i u koje vrijeme. Primjera radi, u vrijeme najvećih gužvi ova informacija može usmjeriti vozače na mjesta koja su rjeđe zauzeta. Boschovi inženjeri razvijaju i prognozu za parkiranje. Služeći se prethodno prikupljenim podacima nastoje donijeti važne zaključke za budućnost, koji bi u znatnoj mjeri olakšali borbu za parking mjesta, što je česta pojava npr. tokom velikih sezonskih događaja.

 

Temelji za potpuno automatsko parkiranje budućnosti


Komponente aktivnog upravljanja parkiralištima, koje uključuju senzore zauzetosti, pristupnik i kartu za parkiranje u stvarnom vremenu, ujedno čine i temelje za potpuno automatsko parkiranje budućnosti. Vozači će uskoro moći jednostavno ostaviti svoje vozilo na ulazu u garažu. Služeći se pametnim telefonom, svom ćete automobilu moći dati naredbu da sam pronađe parking mjesto. Automobil će se isto tako moći pozvati nazad. Bosch to naziva automatskom uslugom parkiranja. Da bi ta usluga bila moguća, automobilima sa samoupravljanjem trebaju pouzdane informacije o slobodnim parking mjestima, a to Bosch već nudi. „Postepeno ćemo uvoditi aktivno upravljanje parkiralištem na Boschovim vlastitim parking mjestima i garažama”, Dr Dirk Hoheisel, član Upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH. Zahvaljujući tome, radnici i posjetioci moći će brže pronaći slobodna parkirna mjesta.

Datum objave: 25/11/2015
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook