Naslovna > Vijesti > Veliki rast prodaje automobila

SAD

Veliki rast prodaje automobila

Ovogodišnja prodaja automobila u SAD-u počela je i više nego dobro, te premašila i najoptimističnija predviđanja stručnjaka

Jedan od najvažnijih indikatora ekonomskog stanja jedne države jeste prodaja novih vozila. Prije pet godina SAD je zahvatila ekonomska kriza, pa je i prodaja četverotočkaša naglo pala, pa je i sama Vlada morala spašavati giganta kakav je GM.

 

Europski ekonomski analitičari reći će da su Amerikanci svjesno, vještačkim metodama krizu prenijeli na Stari kontinent. Da li je to tako, teško je reći, ali je sigurno da je kriza u SAD-u prošlost. Početak ove godine u prodaji novih vozila, bolji je nego ikada, te premašuje i najoptimističnija predviđanja. U posljednje četiri godine, ovo je tržištni maksimum, pa se slobodno može reći da tržište novih vozila u SAD-u stoji na čvrstim nogama. U februaru je ostvaren rast prodaje od 16% u odnosu na isti mjesec prošle godine, što u brojkama iznosi 1,1 milion prodatih automobila, a najtraženiji model u ovom mjesecu bio je Ford Fusion, koji je plasiran u gotovo 30.000 jedinica.  Procjenjuje se da će se u ovoj godinu na tlu SAD-a prodati 15 miliona vozila. 

Datum objave: 04/03/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook