Naslovna > Automobili > Volkswagen > T7 > Verzija California se pojavila i u aktuelnoj generaciji

Volkswagen T7

Verzija California se pojavila i u aktuelnoj generaciji

Kamper se sada fabrički pravi na osnovi minibusa Volkswagena Multivana sa oznakom T7 koji se proizvodi od 2021. godine i izgrađen je na ojačanoj putničkoj platformi MQB...

Model pod imenom California pojavio se u proizvodnom programu marke Volkswagen još 1988. godine. Automobile sa indeksima T3 (22 hiljade proizvedenih jedinica) i T4 (39 hiljada) sklapala je nezavisna kompanija Westfalia na osnovu ugovora o uslužnoj proizvodnji, u svojoj fabrici. Volkswagen je tek s modelom T5 California za modelsku godinu 2004. otvorio sopstvenu diviziju za proizvodnju kombija za kampovanje, a potražnja za fabričkim kamperima raste. Baš to je razlog zašto je Volkswagen predstavio T7 Californiju, tj. kamper baziran na aktuelnoj generaciji.

 

 

 


Sada se fabrički kamper pravi na osnovi minibusa Volkswagena Multivana sa oznakom T7 koji se proizvodi od 2021. godine i izgrađen je na ojačanoj putničkoj platformi MQB. Više nema čisto komercijalne rođake pod nazivom Transporter i Caravelle (koji će uskoro takođe promijeniti generacije i dobiti potpuno drugačiji dizajn). Ova povezanost sa Multivanom odrazila se i na koncept nove Californije. Kao baza za novu Californiju uzet je produženi Multivan, koji ima dužinu od 5.173 milimetara, što je 269 mm duže u odnosu na prethodnu generaciju kampera s oznakom T6. Širina je povećana za 37 mm (sada iznosi 1.941 mm), dok visina sa spuštenim krovom ostaje nepromijenjena, i iznosi 1.990 mm.

 


Zapravo, ovaj podižući krov je ključna i najvažnija razlika između modela California i Multivan. Krov je uključen u serijski paket Beach i omogućava vlasniku da po želji poveća visinu kabine sa 1.297 mm na 2.108 mm, kao i da organizuje dva ležaja ispod tende. Unutrašnjost osnovnog kamperskog kombija sa šest sjedišta gotovo se ne razlikuje od unutrašnjosti Multivana, a viši nivoi opreme nude dodatne funkcije namijenjene putovanjima. Na primjer, rotirajuća prednja sjedišta, mogućnost preuređenja unutrašnjosti u bračni krevet uz pomoć dušeka na izvlačenje, dodatno osvjetljenje, sklopivi stolovi, i slično. Paket Beach Camper dolazi sa čajnom kuhinjom, dok skuplje verzije Coast i Ocean imaju zasebnu kuhinjsku jedinicu.

 


Važno je napomenuti kako Multivan T7 standardno ima par kliznih vrata (s lijeve i desne strane), a kompanija nije napravila novu verziju karoserije sa samo jednim vratima. Zbog toga je kuhinja smještena u zadnji dio vozila, uz lijevu stranu. Kuhinja uključuje gasni gorionik, sudoperu sa rezervoarom od 28 litara, i fioke za pribor za jelo. California može biti opremljena jednom ili dvije baterije za parking, svaka sa kapacitetom od 40 Ah, koje služe za napajanje dvije kućne utičnice od 230 volti i dodatnog klima-uređaja. Pored toga, na zadnjem stubu unutar kabine može se nalaziti ekran osjetljiv na dodir koji omogućava kontrolu svih funkcija kampera, a status uređaja može se pratiti daljinski putem mobilne aplikacije.

 


Kao i osnovni Multivan, kamper je dostupan sa turbodizel motorom oznake 2.0 TDI sa 150 konjskih snaga ili sa turbobenzinskim motorom 2.0 TSI sa 204 konjske snage. Obje verzije dolaze sa sedmostepenim mjenjačem DSG i pogonom na prednje točkove, bez opcije dodavanja zadnjeg pogona. Pored toga, na kamperu je debitovao novi pogonski sklop. Volkswagen California eHybrid 4Motion je prvi plug-in hibrid na MQB platformi koji ima pogon na sve točkove! Kombinacija turbobenzinskog motora 1.5 TSI evo2 i elektromotora daje ukupno 245 KS, a takav minibus može da vuče prikolicu težine do dvije tone.

Datum objave: 10/05/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook