Naslovna > Automobili > Fiat > 500 > Više od 6.000 časova posvećeno kreiranju savršenog zvuka

Abarth 500e

Više od 6.000 časova posvećeno kreiranju savršenog zvuka

Abarth 500e nastavlja da se igra sa svojim legendarnim zvukom zahvaljujući generatoru zvuka koji su kreirali ekipa i studio u okviru ekosistema Stellantis...

Abarth nastavlja da zadivljuje i izaziva snažne emocije kod svih ljubitelja ovog modela širom svijeta svojim novim modelom Abarth 500e i jedinstvenim generatorom zvuka koji ga čini jedinim te vrste u segmentu električnih hot hečbekova. Novi potpuno električni dodatak liniji Scorpion integriše ekskluzivan zvučni sistem koji je razvio posvećeni tim za dizajn zvuka u saradnji sa produkcijom Sound Design Studios. Dizajn zvuka, njegov razvoj i integracija realizovani su u italijanskom NVH odjeljenju (Buka, vibracija i oštrina) kompanije Stellantis. U istom odjeljenju koje je ovjerilo zvuk istorijskog izduvnog sistema Abarthovog modela - Record Monza.

 

 

 


Projekat je trajao oko dvije godine, sa otprilike 6 mjeseci neprekidnog rada. Više od 6.000 sati utrošeno je na analizu i kreiranje savršenog zvuka za svaku fazu iskustva vožnje uz tim od nekoliko ljudi koji su bili uključeni u projekat. Šef tehničkog odsjeka pobrinuo se za oblast automobila i fokusirao se na koordinaciju različitih aktera. Pored toga, NVH stručnjaci bavili su se unapređenjem zvuka, s fokusom kako na kreativni tako i na tehnološki dio procesa stvaranja zvuka. Radili su na razvoju zvuka i demo-a, kao i na različitim koracima zvučnog kola, od razvoja softvera do stvaranja samog zvuka.

 

 

Dio zvučnih testova i ispitivanja je odrađen u poluanehogenoj komori – prostoriji koja je posebno dizajnirana da ima izuzetno nizak nivo buke, kao i visok nivo akustične izolacije iz spoljašnjosti – kako bi se omogućila precizna i pouzdana mjerenja nivoa buke. Zahvljujući refleksivnom podu, moguće je rekreirati akustički refleksivnu podlogu, poput druma. Posebne funkcije čine poluanehogenu komoru savršeno tihom, omogućavajući specijalistima za zvuk da razluče buku od okruženja. Da bi se postigao savršen rezultat koji bi što više ličio na original, trenutni zvuk Abarth benzinca snimljen je u svim različitim fazama iskustva u vožnji—ubrzanje, usporavanje, kočenje, brzo skretanje u krivinama i još mnogo toga. Štaviše, izvršene su specifične kalibracije zvuka. Snimci su zatim pažljivo analizirani kroz namjenske tehničke alate i procese kako bi se izdvojile sve frekvencije karakteristične za Abarth, što je u suštini njegov DNK, u cilju stvaranja novog tona u virtuelnoj matrici obogaćenoj dodatnim zvucima.

 


Matrica je testirana van mreže u studiju i na statičkom automobilu kroz različite iteracije i konfiguracije da bi se postigla savršena kombinacija krajnjeg ishoda. Konkretno, zahvaljujući softveru, matrica prilagođava različite komponente snimljenog zvuka kako bi se postigao najefektniji rezultat za vozača. Dodatni zvuci su nasnimljeni na matricu kako bi se istorijski zvuk Abartha uklopio sa osjećajem budućnosti koji se nalazi na novom modelu Abarth 500e.

 


Novi Abarth 500e je u stanju da ponudi sve karakteristike luksuznog automobila sa samo 3,6 metara a da pritom ne zaboravi svojstven DNK brenda. Zahvaljujući generatoru zvuka, ovo je jedini hot hečbek sposoban da dočara zvuk istorijskog SUS motora i obezbijedi akustičnu snagu sportskog automobila sa SUS motorom koji dostiže granice dozvoljene propisima o homologaciji.

Datum objave: 13/04/2023
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook