Naslovna > Vijesti > Visoka tehnologija za velika dostignuća
FOTO GALERIJA (21)

Shell tehnološki forum u Zagrebu

Visoka tehnologija za velika dostignuća

Zahvaljujući jedinstvenoj, patentiranoj GTL tehnologiji dobijanja baznih ulja iz prirodnog gasa, Shell se promovisao u globalnog lidera i proizvođača najefikasnijih sintetičkih ulja današnjice. Na bh. tržištu Shell je dostupan zahvaljujući kompaniji Orbico d.o.o. Sarajevo...

U organizaciji kompanije Orbico, članice evropske Orbico Grupe, u Zagrebu je početkom aprila održan „Shell tehnološki forum 2017“. U okviru ovog događaja, u kojem su učestvovali i predstavnici kompanije Orbico d.o.o. Sarajevo, jedinog ovlaštenog generalnog uvoznika i distributera Shell maziva za našu zemlju, zajedno sa svojim poslovnim partnerima, održana su i stručna predavanja istaknutih inženjera najveće evropske naftne kompanije (Shell). Oni su promovisali revolucionarnu GTL tehnologiju (Gas-to-Liquid) dobijanja i proizvodnje baznih ulja iz gasa. Govorilo se i o proizvodima na bazi GTL tehnologije, te njihovoj primjeni u industrijskom sektoru.

 

- Cilj Foruma je bio da se istakne vrhunska tehnologija i da se regionalna stručna javnost i partneri Shell-a upoznaju sa najnovijim dostignućima kada je riječ o proizvodnji baznih ulja GTL tehnologijom. Na Forumu je bilo riječi i o Shell-ovim trenutnim dostignućima, ulaganjima u istraživanja i planovima za budućnosti. Podsjećam da Orbico i Shell sarađuju već deset godina u oblastima putničkog programa, transporta i industrijskih maziva. Jedini ovlašteni i generalni uvoznik Shell-a za bh. tržište je preduzeće Orbico d.o.o. Sarajevo, koje usko sarađuje sa ovlaštenim distributerima, preduzećima: Almy d.o.o. Zenica, Megamix d.o.o. Sarajevo, Sanpro d.o.o. Živinice i Vranješ d.o.o Grude – kazala je Ilhana Džafić, voditelj marketinga Shell maziva za BiH. Ona je dodala da je Orbico Shell-ov makro distributer u još devet zemalja regije.

 

- U proteklih dvadeset godina smo ostvarili veoma zapažene rezultate kada je riječ o prodaji Shell maziva na bh. tržištu uz konstantan rast tržišnog udjela. Svi naši klijenti su izuzetno zadovoljni kvalitetom Shell-ovih proizvoda, a posebno novom linijom GTL ulja, koja predstavljaju jedinstven proizvod na svjetskom, ali i bh. tržištu – kazao nam je Bedrudin Memišević, voditelj prodaje Shell maziva za BiH. Jedno od najzanimljivijih izlaganja u okviru Foruma, koje je ujedno privuklo i najveću pažnju učesnika, održao je Tom Remans, glavni Shell-ov inženjer zadužen za GTL tehnologiju (Principal GTL Process Engineer).

 

- Kompanija Shell je u GTL tehnologiju ugradila 40 godina istraživanja, ali i sve svoje znanje i iskustvo, stečeno kroz 105 godina njenog postojanja. Mi smo prva naftna kompanija koja je bazno ulje nije proizvela iz nafte već iz prirodnog gasa, najčistijeg fosilnog goriva na planeti. Patentirani proces i tehnologiju dobijanja ulja iz gas nazvali smo PurePlus. Zahvaljujući njemu i našoj Active Cleansing tehnologiji dobili smo visokokvalitetno i veoma čisto bazno ulje, koje je glavni sastojak motornog ulja namijenjenog našim automobilima, kamionima, radnim i ostalim mašinama – objasnio nam je Remans. On je dodao da Shell inovativnu PurePlus tehnologiju već uveliko koristi u proizvodnji velikog broja svojih proizvoda, od kojih je sigurno najpoznatija Helix Ultra linija sintetičkih ulja.

 

- Najveća prednost sintetičkih ulja dobijenih GTL tehnologijom je u njihovoj, gotovo stoprocentnoj čistoći i činjenici da nemaju sumpora. Ona su viskoznija, omogućavaju manje trenje i imaju manju isparivost. Navedene karakteristike garantuju najpotpuniju zaštitu i čišćenje veoma kompleksnih savremenih motora, koji zbog velikih opterećenja zahtijevaju najkvalitetnija sintetička ulja. Dugoročno gledano motori koji koriste Shell ulja proizvedena GTL tehnologijom su bolje zaštićeni u ekstremnim vremenskim uslovima, sporije se habaju, troše manje goriva i generalno su dugovječniji u odnosu na motore podmazivane uljima dobijenim preradom nafte. Ovdje je bitno dodati da naša nova ulja zadovoljavaju najstrožije ekološke standarde i da imaju veoma mali procenat isparljivosti pa su njihova potrošnja i zagađenje životne sredine tokom eksploatacije minimalni – objasnio nam je Tom Remans i dodao da se ulja dobijena GTL tehnologijom osim za podmazivanje motora koriste i za podmazivanje mjenjača, ali i ostalih pokretnih komponenti u automobilu.

 

On je dodao da godišnja ulaganja Shell-a u nove tehnologije i proizvode na bazi motornih ulja iznose oko 1,3 milijarde dolara, te da se Shell-ovi najznačajniji istraživačko-razvojni centri nalaze u Amsterdamu, indijskom Bangaloreu, Hamburgu i kineskom Šangaju. U njima radi oko 2.000 radnika. Na svjetskom nivou Shell ima 40 postrojenja za blending (proizvodnju) ulja, koja se nalaze u 33 različite države. Prvo postrojenje za proizvodnju baznih ulja po GTL tehnologiji Shell je otvorio 1993. godine u Maleziji, dok je najveće GTL postrojenje na svijetu počelo sa radom 2011. godine u Kataru. U razvoj GTL tehnologije Shell je do sada uložio više od milijarde dolara, što je rezultiralo sa 3.500 patenata, neophodnih za sprovođenje procesa izdvajanja ulja iz prirodnog gasa.  


SHELL


Shell je globalna međunarodna naftna kompanija koja je osnovana 1912. godine i ima  sjedište u Holandiji. Djelatnosti Shell grupe obuhvataju: vađenje i preradu sirove nafte i prirodnog plina, istraživanje i razvoj, projektovanje, inovacije, nove tehnologije i globalna rješenja, prodaju i distribuciju goriva, maziva, plina i hemikalija, vlastite benzinske stanice, energetiku, projektne i inženjering usluge, te vlastite bušotine. Shell je već desetu godinu najveći globalni dobavljač maziva s 11,6% tržišnog udjela. Njegova ulja su prisutna u prvoj ugradnji automobila mnogih proizvođača automobila, a jedan od najpoznatijih je svakako italijanski Ferrari, sa kojim Shell ima dugogodišnju saradnju u Formuli 1. 


ORBICO GRUPA


Prva Orbico kompanija je osnovana 1987. godine u Švajcarskoj. Orbico Grupa je danas prisutna u 19 zemalja regije, ali i šire, nudeći distribucijske i logističke usluge svojim partnerima. Cilj Grupe je ostvarivati održiv poslovni rast i stvanje dodane vrijednosti za naše poslovne partnere i brendove u našem asortimanu. Podsjećamo da kompanija Orbico u BiH uspješno posluje već dvije pune dvije decenije. Orbico je jedini ovlašteni makrodistributer Shell maziva za BiH, Hrvatsku, Bugarsku, Mađarsku, Srbiju, Crnu Goru, Makedoniju, Kosovo i Albaniju.

Datum objave: 11/04/2017
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook