Naslovna > Vijesti > Volkswagen želi svoju Daciu

Uskoro

Volkswagen želi svoju Daciu

Kako bi bio što konkurentniji na tržištu u Volkswagenu trenutno razmišljaju o formiranju „sub branda“ pod čijom bi značkom njemački proizvođač prodavao jeftine automobile

Iako su mnogi bili skeptični kada je Renault počeo prodavati jeftine automobile pod imenom Dacie, vrijeme je pokazalo da se takav pristup poslovanju isplati. Upravo zbog toga su iz alijanse Renault – Nissan najavili da će Nissan svoje jeftine automobile uskoro prodavati pod imenom Datsun. Zarada Francuza na ovakav način alarmirala je Nijemce, koji na sličan način žele doći do dodatnog profita.

 

Stoga u Volkswagenu razmišljaju da do 2014. godine tržištu ponude jeftine automobile. Podsjećamo, trenutno najeftiniji VW automobil je Up, čija je cijena oko 15.000 KM. Ako uzmemo u obzir činjenicu da se za taj novac na svim europskim tržištima može dobiti mnogo veći i praktičniji Dacia Sandero, onda je jasno zbog čega u Wolfsburgu razmišljaju o jeftinim automobilima. No, do 2014. godine Nijemci moraju mnogo toga uraditi: trebaju odlučiti pod kojim imenom će prodavati jeftine automobile, gdje će ih proizvoditi i najvažnije na koji način će ih razviti. Ne vjerujemo da će za brand koristiti neki od postojećih brandova u vlasništvu (Škoda ili Seat), te će zaista zanimljivo biti pratiti ovu situaciju. Ako u prilog čitavoj priči dodamo činjenice da su u Volkswagenu u poslednjih dva ili tri mjeseca odustali od razvoja pet novih automobila među kojima su i crossoveri Lamborghinija i Bentleya, onda je jasno da su u VW-u fokusiranu na druge stvari. Vjerovatno na razvoj jeftinih automobila!

Datum objave: 16/10/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook