Naslovna > Vijesti > Volvo Amazon slavi 60. rođendan

Volvo

Volvo Amazon slavi 60. rođendan

Sada već daleke 1956. godine Volvo je u prodajne salone poslao model Amazon. Poslije njega više ništa nije bilo isto.

Jedan od najznačajnijih automobila u istoriji svakako je Volvo Amazon. Kada je došao na tržište donio je novosti na polju dizajna, komfora i sigurnosti. Sigurnosni pojasevi na 3 tačke tada su predstavljali pravu revoluciju. Na žalost kod nas i dalje ima previše primitivaca koji izbjegavaju vezanje pojasom...
Dizajn Amazona odredio je tada mladi dizajner Jan Wilsgaard čija je cijela karijera ostala vezana za švedskog proizvođača automobila.

 


U to doba za opremu se može reći da je bila raskošna. U ponudi motora nalazila su se dva benzinska motora solidnih performansi i relativno niske prosječne potrošnje goriva. Kasnije se sportski nastrojenim kupcima ponudila verzija Sport sa motorm snažnim 85 KS. Iako to sa današnje tačke gledišta ne izgleda puno recimo da je snaga u odnosu na masu bila sasvim dovoljna za postizanje uzornih performansi.
Volvo Amazon ostvario je ogroman tržišni uspjeh. Čak je 60% proizvodnje bilo namijenjeno izvozu. Posebne su pohvale stizale od vrlo zahtjevnih kupaca.

 

 

 

 

 

 


Model koji je udario moderne temelje auto industrije proizvodio se sve do 1970. godine. O kvalitetu najbolje govori činjenica da se dosta Amazaona i dan danas nalazi u svakodnevnoj upotrebi. Zbog kultnog statusa cijena na tržištu oldtimera je u stalnom porastu.

Datum objave: 05/09/2016
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook