Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Volvo ide Stellantisovim stopama i odlazi iz ACEA-e

Švedski gigant napušta Evropsko udruženje proizvođača automobila

Volvo ide Stellantisovim stopama i odlazi iz ACEA-e

ACEA je osnovana 1991. kako bi predstavljala zajedničke industrijske perspektive proizvođača u Evropskoj uniji i njime upravlja Oliver Zipse, glavni izvršni direktor BMW AG. Volkswagen AG, Toyota Motor Corporation i značajan proizvođač komercijalnih vozila Daimler Truck Holding AG su među njegovim članovima...

Dok se automobilska industrija raspada zbog prelaska na električna vozila, Volvo Cars AB je drugi veliki proizvođač koji je napustio evropski auto lobi. Drugi proizvođač automobila Stellantis najavio je svoje planove da napusti grupu prošlog mjeseca. Volvo Cars planira da proizvodi samo električna vozila od 2030. godine. Kompanija je saopštila da pokušaji ACEA lobija da se pozabavi klimatskim promjenama nisu dovoljno agresivni. Kompanija kaže: "za sada je bolje krenuti drugim putem." Organizacija je podijeljena između progresivnog stava koji podržava Volvo Cars i tradicionalnijeg pogleda koji preferiraju drugi, kao što je Stellantis.

 

 

 


U saopštenju, Volvo Cars je rekao: „Ono što radimo kao sektor će igrati glavnu ulogu u odlučivanju da li svijet ima borbenu šansu da obuzda klimatske promjene. “Imamo jedan od najambicioznijih planova u industriji, ali ne možemo sami realizovati transport bez emisija.” Prošlog mjeseca, zemlje EU podržale su kampanju za zabranu emisije ugljenika iz novih automobila do 2035. Propisi koji idu nakon 2030., prema ACEA-i, preuranjeni su s obzirom na volatilnost i nepredvidljivost sektora.

 

 

 

Carlos Tavares, izvršni direktor Stellantisa, bio je jedan od najočiglednijih zagovornika sporije promjene u automobilskoj industriji. Kritikovao je tempo tranzicije propisan zakonom, tvrdeći da nema dovoljno stanica za punjenje. Takođe je tvrdio da električna vozila nisu pristupačna za mnoge potrošače, a industrija je pod intenzivnim pritiskom da poveća produktivnost. Tavares vjeruje da je struja politička odluka, a ne industrijska. On kaže: „Nikada ne treba zaboraviti da je izbor elektrifikacije politički, a ne industrijski izbor. Poštujem njihovo vođstvo. Oni odlučuju, ja se povinujem.”

 


Stellantis je u junu najavio da će raskinuti svoj odnos s ACEA-om na kraju godine kako bi napustio svoje dugogodišnje lobističke napore i implementirao novi pristup problemima koje predstavlja predstojeća mobilnost. ACEA je u prošlomjesečnom saopštenju kao odgovor na Stellantisovu bombu rekla, “iako Evropsko udruženje proizvođača automobila (ACEA) poštuje odluku Stellantisa da povuče svoje članstvo u udruženju krajem ove godine, žalimo što ih vidimo kako odlaze. Ostajemo posvećeni tome da djelujemo kao snažan zajednički glas proizvođača automobila, kamiona, kombija i autobusa iz EU.”

Datum objave: 11/07/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook