Naslovna > Vijesti > Volvo kompletirao uspješnu studiju bežičnog punjenja električnih automobila

Partner u naprednom istraživačkom projektu

Volvo kompletirao uspješnu studiju bežičnog punjenja električnih automobila

Indukcioni kalem stvara elektromagnetno polje u baznoj stanici za punjenje. Drugi indukcioni kalem u prenosnom uređaju preuzima energiju iz elektromagnetnog polja i pretvara je u električnu energiju koja puni baterije...

Volvo je bio partner u naprednom istraživačkom projektu, koji je testirao mogućnosti induktivnog punjenja električnih vozila, a rezultati pokazuju da ova tehnologija prenosa energije putem elektromagnetnog polja ima obećavajuću budućnost.

 

„Induktivno punjenje ima veliki potencijal. Bežična tehnologija je komforan i efektivan način prenosa energije, a studija je pokazala da je i siguran. Još uvijek ne postoji zajednički standard induktivnog punjenja, stoga ćemo nastaviti naš istraživački proces i procijeniti pogodnost ove tehnologije u našim hibridnim i električnim automobilima“ - izjavio je Lennart Stegland, potpredsjednik odjela za električne pogonske sisteme pri Volvo Car grupaciji.

 

Bežično punjenje

Induktivno punjenje koristi elektromagnetno polje umjesto kabla, za prenos energije između dva objekta. Indukcioni kalem stvara elektromagnetno polje u baznoj stanici za punjenje. Drugi indukcioni kalem u prenosnom uređaju preuzima energiju iz elektromagnetnog polja i pretvara je u električnu energiju koja puni baterije. Ova tehnologija je slična onoj u kućnim električnim aparatima, kao što je električna četkica za zube, ali još uvijek nije komercijalno dostupna za punjenje električnih vozila.

 

„Kod induktivnog punjenja, jednostavno pozicionirate automobil iznad stanice za punenje, a punjenje se automatski aktivira. Vjerujemo da je ovo jedan od faktora, koji će povećati prihvatanje električnih vozila među budućim kupcima“ - zaključuje Lennart Stegland.

 

Istraživanje u Flandersu

Završeni istraživački projekat, koji je uključivao induktivno punjenje automobila i autobusa, pokrenula je belgijska Flander's Drive kompanija za tehnološki razvoj smješten u Flanders regiju u Belgiji. U projektu su učestvovale još i kompanije Volvo, Bombardier Transportation i proizvođač autobusa Van Hool, a Volvo je u svrhu testiranja obezbijedio model Volvo C30 Electric sa 120 KS.

 

„Test je pokazao da se naš Volvo C30 Electric može u potpunosti napuniti bez ikakvog kabla za otprilike dva i po sata. Uporedo s tim, proverli smo testiranje sporog i standardnog punjenja sa kompanijom Inverto, koja je također bila partner u projektu“ - rekao je Stegland.

 

Volvo ima fokus na elektrifikaciji

Ambiciozna strategija elektrifikacije Volvo Car korporacije, rezultirala je uspješnim lansiranjem modela Volvo V60 Plug-in Hybrid, koji je u proizvodnju krenuo 2012. godine, te bilježi odličnu potražnju.

 

Švedski proizvođač je pokrenuo stratešku saradnju sa kompanijom Siemens, kako bi razvio upotrebljivu tehnologiju električnog pogona i tehnologiju punjenja, te integrisao istu u svoje električne automobile. 

Datum objave: 24/10/2013
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook