Naslovna > Automobili > Fiat > 500 > Vraća se benzinski motor zbog slabe potražnje za električnim automobilima

Fiat 500e

Vraća se benzinski motor zbog slabe potražnje za električnim automobilima

Planovi Stellantisovih stratega za novi električni Fiat 500e nisu se ostvarili kako su očekivali. Očekivali su da će postati hit, s prodajom od najmanje 100.000 primjeraka godišnje samo u Evropi...

Električni Fiat 500e je izašao na tržište 2020. godine kao ekološki prihvatljiva alternativa benzinskom modelu Fiat 500, koji se proizvodi od 2007. godine. Benzinske verzije Fiata 500 za Evropu proizvode se u gradu Tihi u Poljskoj. Stellantis korporacija bi željela da nastavi prodaju ovog popularnog modela, imajući u vidu njegovu dobru prodaju i već amortizovana ulaganja, ali nova pravila o sajber bezbjednosti za automobile u Evropskoj Uniji koja stupaju na snagu u julu, neće biti ispunjena od strane starog modela Fiata 500. Interesantno je da je Fiat već prilagodio Pandu treće generacije, koja se proizvodi u Pomiljanu, Italija, od 2011. godine, novim pravilima EU o sajber bezbjednosti, ali je ova odluka donijeta znatno prije nego što su nova pravila stupila na snagu.

 

 

 


Planovi Stellantisovih stratega za novi električni Fiat 500e nisu se ostvarili kako su očekivali. Očekivali su da će postati hit, s prodajom od najmanje 100.000 primjeraka godišnje samo u Evropi. Međutim, nakon snažnog početka, interes za Fiatom 500e počeo je opadati. Prema analizi agencije JATO Dynamics, u Evropi je 2023. prodato 64.244 primjeraka ovog modela, što je za 3% manje nego prethodne godine. Prognoze za tekuću godinu su negativne, s obzirom na globalni trend usporavanja potražnje za električnim vozilima koji se jasno pokazao 2023. Fiat 500e se proizvodi u fabrici Mirafiori u Torinu, Italija, koja je nedavno morala da obustavi proizvodnju zbog niske potražnje za ovim modelom. Sindikat i italijanska vlada izražavaju zabrinutost zbog slabog korišćenja ove fabrike, što tjera Stellantis da razmišlja o načinima kako da to poboljša.

 


Prema informacijama iz poslovne publikacije Automotive News Europe, Stellantis ozbiljno razmatra mogućnost proizvodnje verzije Fiata 500 bez električnog pogona u fabrici Mirafiori, što bi riješilo dva ključna problema: nisku iskorišćenost fabrike i povlačenje benzinskog modela 500 sa evropskog tržišta. Plan je izuzetno privlačan, ali njegova implementacija neće biti brza. Potrebno će biti najmanje godinu i po dana da se Fiat 500e prilagodi za ugradnju benzinskog motora, pa se očekuje da proizvodnja benzinske verzije započne tek krajem naredne ili početkom 2026. godine. Glavni kandidat za ugradnju je jednostavan i ekonomičan jednolitarski trocilindarski benzinski motor Firefly, snage 70 KS, koji će biti uparen s "mild" hibridnim sistemom u obliku starter-generatora koji pomaže pri ubrzanju.

Datum objave: 21/03/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook