Naslovna > Automobili > BMW > Z4 > Z5 zamjena za Z4 ?

BMW

Z5 zamjena za Z4 ?

O nasljedniku modela Z4 već se odavno govori, a prošli mjesec su kružile informacije da će isti biti pokretan dvolitarskim agregatom, no sada konačno neki detalji dolaze od zvaničnika kompanije

Predstavnik minhenskog proizvođača Kai Lichte potvrdio je medijima da trenutno rade na projktu, zajedno sa Toyotom, koji će biti zamjena za Z4. Lichte je potvrdio i to da će novi model imati šestocilidarski agregat.

 

Upitan zašto su se odlučili na saradnju s Toyotom, Lichte je rekao:„Razloge zašto ovo radimo sa Toyotom treba tražiti u strategiji i tržišnoj potražnji. Iskreno, ne vlada veliko interesovanje za kupnju ovakvih automobila. Dakle, zajedno sa Toyotom razvit ćemo novi model, a smanjit ćemo troškove, što će biti obostrano zadovoljstvo i za kompaniju i za kupce.“ O pogonskom sklopu i eventualnoj hibridnoj verziji Lichte nije želio komentarisati. No, kruže glasine kako će novi Z5 (što nije zvanično ime) biti pokretan istim benziskim agregatom kao i BMW serija 7. Riječ je o 3.0-litarskom benzincu sa 340 KS i 440 Nm obrtnog momenta.

Datum objave: 06/08/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook