Naslovna > Auto moto sport > Zamalo izbjegnuta tragedija

Formula 1

Zamalo izbjegnuta tragedija

Lewis Hamilton je zabilježio još jedan trijumf, ovog puta na Velikoj nagradi Bahreina, a njegova pobjeda ostala je u sjenci Grosjeanovog incidenta u kojem se zapalio bolid...

Vozač Mercedesa Lewis Hamilton stigao je do 11. pobjede ove sezone, a ukupno 95. u karijeri pošto je vodio od početka pa do kraja trke. Drugo mjesto pripalo je vozaču Red Bulla Maxu Verstapenu, dok se na trećem mjestu našao njegov timski kolega Alexander Albon. Ipak, trku je obilježio incident već u prvom krugu kada je viđena strašna nesreća u kojoj je učestvovao vozač Haasa, Romain Grosjean. On je nakon trećeg zavoja naglo skrenuo udesno, nakon čega se našao na putu Kvyatu koji ga je okrenuo prema zaštitnim barijerama. Od siline udara, probijena je zaštitna ograda, bolid se prepolovio, a zatim i zapalio. Na svu sreću, Grosjean je prisebno reagovao i zahvaljujući medicinskom osoblju, uspio da se izvuće iz gorućeg bolida.

 

 


Francuz je odmah nakon toga prebačen u bolnicu kako bi prošao detaljne preglede, nakon čega je ustanovljeno da ima blaže opekotine i moguće prelome rebara. Kasnije se Grosjean oglasio iz bolnice gdje je potvrdio da se dobro osjeća, ali da će provesti noć u bolnici kako bi dobio tretman zbog opekotina. Trka je nastavljena tek nakon sat i po vremena nakon duge pauze radi popravka zaštitnih barijera, ali ni tada nija uspješno završen prvi krug. Ovoga puta je došlo do incidenta Kvyata i Strolla, pa je trka ponovo prekinuta i nastavljena u devetom krugu.

 


Hamilton je tako do kraja održavao prvu poziciju i prošao prvi kroz cilj ispred Verstapena i Albona. Britanac je još prije dvije sedmice u Turskoj obezbijedio sedmu šampionsku titulu, pa je sa ovom pobjedom (332 boda) dodatno povećao ionaku nedostižnu prednost. Prati ga timski kolega Bottas sa ukupno 201 bodom, koji je u Bahreinu završio tek na osmom mjestu, dok se na trećoj poziciji sa ukupno 189 bodova nalazi Max Verstapen. Sljedeća trka na rasporedu je za sedam dana, takođe u Bahreinu, ali na drugačijoj konfiguraciji staze.

Datum objave: 30/11/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook