Naslovna > Automobili > Porsche > Panamera > Zeleno svjetlo za Pajun

Porsche

Zeleno svjetlo za Pajun

Informacije koje dolaze iz Porschea kažu da je projekt Pajun dobio zeleno svjetlo, što znači da ćemo uskoro imati novi automobil ovog proizvođača

Nakon godinu dana istraživanja i debata Pajun je dobio zeleno svjetlo. Automobil će biti konkurent BMW seriji 5 i Mercedes E klasi. Ako je suditi dosadašnjoj dinamici razvoja automobila, Pajun se na tržištu ne bi trebao pojaviti prije 2016. godine, a Porsche planira prodaju od 200.000 jedinica godišnje do 2018. godine. 

 

Da ova prča ima uporište potvrđuje i nedavna izjava Michael Mauera, šefa dizajnerskog tima u Porscheu, koji je rekao da je moguć razvoj novog automobila sličnog Panameri.  Pajun se očekuje u petvratnoj „fastback“ izvedbi, baš kao i Panamera, a očekuje se i karavanska izvedba.  Moguće je da se kasnije pojavi i dvovratni coupe.  Pajun, čije je ime izvedeno iz Panamera Junior, bit će razvijen na narednoj generaciji VW platforme MSB, sa pogonom na stražnje ili sve točkov, koji će se koristiti na narednoj generaciji Panemere i svim Bentley modelima.  Pajun će Porsche uvesti u E premium segment, gdje trenutno dominiraju Audi, BMW i Mercedes Benz . Ovaj segment garantuje stalni profit, zbog čega će i  Maserati iskoristiti svoj Ghibli. BMW Serije 5, Mercedes-Benz E-Klasa  i  Audi A6  imaju oko 70 % globalne prodaje u ovom segmentu.   

Datum objave: 25/12/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook