Naslovna > Caterpillar > Značajno produktivniji i ekonomičniji od prethodnika

Caterpillar 330

Značajno produktivniji i ekonomičniji od prethodnika

Najnovija generacija Cat 330 rovokopača je do čak 45% efikasnija u radu od prethodne. Troši do 20% manje goriva i ima 20% niže troškove održavanja. Udobnost rada operatera bitno je poboljšana u odnosu na starije modele…

 

Nova serija Catovih 330 rovokopača ima tehnološki najbogatiju standardnu opremu. Caterpillar je ove mašine opremio najsavremenijim tehnologijama, koje im bitno povećavaju produktivnost. Najbolji primjer je uključivanje Cat Connecta u osnovni paket opreme. Cat GRADE 2D također spada u standardnu opremu Caterpillar 330 rovokopača. Ovaj sistem omogućava operateru precizno vođenje mašine u dubini kopanja, pri izradi nagiba i pri dužini ravnanja. Operater sistemom upravlja preko ekrana osjetljivog na dodir. Sistem se u svakom trenutku može nadograditi na Advanced 2D ili Cat Grade 3D verzije. Grade Assist je također u standardnoj ponudi. Ovaj sistem automatizuje rad ruke i korpe, te omogućava operateru da odrađuje kopanje s jednom upravljačkom palicom. Cat Payload još jedan je od standardnih tehnoloških alata u sljedećoj generaciji Cata 330. Payload vodi brigu o masi i/ili količini utovarenog materijala umjesto operatera čime se bitno povećava efikasnost rada. Ovaj sistem će idealno natovariti kamion, odnosno neće ga pretovariti, niti ga ostaviti praznog. Lift Assist sistem brine o stabilnosti mašine i neće dopustiti operateru da je ugrozi podizanjem prevelikog tereta ili podizanjem tereta pod opasnim uglom.

 

 

Potrošnja goriva manja do 20 odsto

Potrošnja novog 330 rovokopača ciljano je smanjena u odnosu na prethodne modele. U odnosu na 330F, novi 330 može potrošiti do 20%, a u odnosu na 330D2 do 15% manje goriva. Sistem rada Smart mode optimalno povećava snagu motora i hidrauličkog sistema, te ih prilagođava uslovima rada. Smart mode automatski spušta obrtaje motora kada hidraulički sistem miruje. Nova konstrukcija glavnog ventila optimizuje rad hidrauličkog sistema pa su i zahtjevi za snagom motora manji, a time i ukupna potrošnja. Novi sistem upravljanja ventilatorima za hlađenje razdvojeno nadzire i hladi hidrauličko ulje i hladnjak motora, te automatski prilagođava optimalan protok vazduha za najefikasnije hlađenje. Cat 330 ima novi, veći protivteg mase 6.700 kg, što omogućava ovoj mašini da podigne do 9% teži teret nego što je to mogao Cat 330F. Cat 330 ima pet posto veći obrtni moment rotacije  u odnosu na starije modele.

 

 

Troškovi održavanja smanjeni 20 posto

Duži servisni intervali nude uštedu za vlasnike do 20% u odnosu na troškove održavanja starijih modela u ovoj klasi. Filteri za vazduh imaju dvostruko veći kapacitet upijanja čestica u odnosu na starije mašine. Filter hidrauličke tečnosti ima vijek trajanja 3.000 radnih sati, što je 50% duže nego kod starijih mašina.  Filteri za gorivo mijenjaju se svakih 1.000 radnih sati, što je 100% produženje vijeka trajanja u odnosu na prijašnje modele. Kabina novog Cat 330 rovokopača dolazi u verzijama: Comfort, Deluxe i Premium. U svim verzijama mašina se pokreće bez ključa, zatim ima veliki upravljački ekran osjetljiv na dodir, te vrhunsku zvučnu izolaciju sa zaštitom pri prevrtanju. Verzije kabine Deluxe i Premium nude pomičnu upravljačku konzolu radi lakšeg ulaska u kabinu i smanjenja vibracija. U odnosu na starije modele poboljšana je vidljivost iz kabine (dodatne kamere) i upravljivost mašine zahvaljujući novim upravljačkim palicama s programabilnim tipkama. I za kraj, Cat LINK povezuje gradilište s upravljačkim centrom da upravitelje informiše o kritičnim informacijama za funkcionisanje mašine. Caterpillar 330 značajan je evolucijski iskorak u segmentu srednje velikih rovokopača i najbolja potvrda uzorne efikasnosti  visokotehnoloških dostignuća sa kojima američki proizvođač danas raspolaže.

 

 

Sigurnost

Lift Assist sistem audio i video signalima signalizira operateru da je blizu sigurnosnih ograničenja mašine što uveliko pomaže u sprečavanju prevrtanja. Pristup platformi mašine novim je dizajnom olakšan i sigurniji. Platforma je prekrivena površinom protiv klizanja. Sistem protiv krađe omogućava šifrovanje pokretanja mašine pomoću PIN koda ili nošenje Bluetooth ključića koji mora biti u blizini da bi se mašina pokrenula. Postoji i opcija korištenja pametnog telefona kao Bluetooth ključa za otključavanje mašine. Sistemi za dreniranje vode i sedimenta, te tačke za provjeru hidrauličkog ulja smještene su na nivou tla i blizu jedne drugima pa su servisne provjere brže i sigurnije za servisere. Sistem E-fence zaustaviće mašinu da izađe iz zadatog kruga kretanja. Ovaj sistem posebno je koristan kada se obavljaju radovi ispod građevina ili u blizini saobraćajnica.

 

 

Datum objave: 15/01/2020
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook