Naslovna > Automobili > Porsche > Taycan > Značajno unaprijeđen u odnosu na prethodnika

Porsche Taycan

Značajno unaprijeđen u odnosu na prethodnika

Na putu ka proizvodnji serije, razvojni inženjeri i test vozači su u kamufliranim testnim automobilima prevalili više od 3,6 miliona kilometara širom svijeta kako bi neprekidno poboljšavali prvi potpuno električni sportski automobil iz Porschea...

Porsche je unaprijedio Taycan u svakom pogledu, donoseći nove verzije s više snage, većim dometom, bržim ubrzanjem i bržim punjenjem, uz poboljšanu stabilnost. Odjeljenje Style Porsche-a takođe je fino dotjerao dizajn, ističući razlike između Turbo modela. Sve verzije Taycana dolaze s proširenom listom standardne opreme i najnovijom generacijom Porsche Driver Experience-a, koja donosi unaprijeđeni koncept ekrana i kontrola. Svaka od tri različite varijante karoserije Taycan-a - sportska limuzina, svestrani Cross Turismo s off-road paketom i sportski, ali praktični Sport Turismo - doživjele su brojne modifikacije od datuma puštanja na tržište. Sve tri varijante dolaze s četiri opcije pogonskog sklopa, uključujući varijante s pogonom na zadnje i sve točkove. Revidirane verzije Taycana stižu u Porsche centre od proljeća 2024. godine, obećavajući još impresivnije performanse i bolje iskustvo vožnje za ljubitelje ovog električnog sportskog automobila.

 

 

 


Proizvođač sportskih automobila proizveo je gotovo 150.000 primjeraka Taycana do sada. Najvažnija pojedinačna tržišta za Taycan trenutno su SAD, Velika Britanija, Njemačka i Kina. Svi ažurirani modeli imaju znatno poboljšano ubrzanje u odnosu na svoje prethodnike. Dva primjera s oba kraja portfolija - Taycan i Taycan Turbo S kao sportske limuzine - sada postižu brzinu od 100 km/h iz stanja mirovanja za samo 4,8 odnosno 2,4 sekunde. To znači da su brži za 0,6 odnosno 0,4 sekunde u odnosu na svoje prethodnike. Nova push-to-pass funkcija, dostupna u paketu Sport Chrono, omogućava povećanje snage do 70 kW, ovisno o modelu, što se aktivira pritiskom dugmeta i traje 10 sekundi. Povećano ubrzanje rezultat je uopšteno veće izlazne snage sistema. Na primjer, osnovni Taycan sada pruža dodatnih 60 kW snage u odnosu na prethodni model. Za Taycan Turbo S, to je dodatnih 140 kW snage uz pomoć Launch Control-a. Sistemski kapacitet najjačeg modela sada iznosi 700 kW/952 KS.

 


U zavisnosti od verzije karoserije i motora, WLTP domet Taycana je povećan za impresivnih do 678 km, što predstavlja povećanje od 175 km ili 35 posto u odnosu na prethodni model. Ovo znači da ažurirani Taycan ne samo da zahtijeva manje zaustavljanja radi punjenja na dugim putovanjima, već se i brže puni. Na 800-voltnim DC stanicama za punjenje, nova generacija Taycana može se puniti brzinom do 320 kW, što je povećanje od 50 kW u odnosu na prethodni model. Vremenski raspon brzog punjenja nove performance baterije značajno je proširen. Kapaciteti punjenja veći od 300 kW mogu se održati i do pet minuta, dok se vrlo visoki kapaciteti punjenja mogu postići brže, čak i pri niskim temperaturama. Ovo znači da se vrijeme potrebno za punjenje od 10 do 80 posto SOC (stanje napunjenosti baterije) može prepoloviti u poređenju s prethodnim modelom, u zavisnosti od stila vožnje i drugih varijabli. Na primjer, za prvu generaciju Taycana, vrijeme punjenja od 10 do 80 posto SOC na 15 stepeni Celzijusa iznosi 37 minuta, dok je ažuriranom Taycanu potrebno samo 18 minuta, uprkos većem kapacitetu baterije. Performance Battery Plus sada ima bruto kapacitet od 105 kWh, što je povećanje u odnosu na prethodni model s kapacitetom od 93 kWh. Ova poboljšanja čine Taycan još impresivnijim električnim automobilom s većim dometom i bržim punjenjem.

 


Svi ažurirani modeli Taycana dolaze s adaptivnom vazdušnom suspenzijom kao standardnom opremom. Nova Porsche Active Ride suspenzija dostupna je kao opcija za modele s pogonom na sve točkove. Ovaj sistem nudi nevjerovatan raspon između udobnosti vožnje i dinamike vožnje. Šasija Taycana održava se u ravni u svakom trenutku zahvaljujući Porsche Active Ride suspenziji, čak i tokom dinamičnih manevara kao što su kočenje, upravljanje i ubrzavanje. Pri laganoj vožnji, sistem gotovo u potpunosti apsorbuje neravnine na putu, pružajući vrhunsku udobnost. U dinamičnim situacijama, ovaj sistem osigurava savršeno prianjanje na cestu putem uravnoteženog raspoređivanja tereta na točkove. Aktiviranjem odgovarajućeg načina rada, suspenzija može kompenzovati naginjanje i kotrljanje, smanjujući uticaj sila ubrzanja na putnike i pružajući još veću stabilnost i sigurnost tokom vožnje. Porsche Active Ride suspenzija donosi unaprijeđenu kontrolu i performanse, što čini Taycan još impresivnijim električnim sportskim automobilom.

 


Istovremeno poboljšanje performansi i efikasnosti Taycana temelji se na nizu faktora. To uključuje napredni pogonski sklop s novim motorom na zadnjoj osovini koji pruža do 80 kW više snage u odnosu na prethodnika na svim modelima. Modifikovani inverter napona s optimizovanim softverom takođe doprinosi ovom poboljšanju. Snažnije baterije, revidirano upravljanje toplotom, toplotna pumpa sljedeće generacije i modifikovana strategija rekuperacije i pogona na sve točkove takođe igraju važnu ulogu u postizanju boljih performansi i efikasnosti. Maksimalni kapacitet rekuperacije tokom usporavanja sa velike brzine povećan je za više od 30 posto, sa 290 do 400 kW. Sve varijante Taycana sada dolaze s aerodinamično optimizovanim točkovima i gumama smanjenog otpora kotrljanja kao standardnom opremom. Posebno razvijeni 21-inčni točkovi i gume prilagođeni su kako bi dodatno unaprijedili aerodinamiku i efikasnost Taycana, što doprinosi njegovim impresivnim performansama i poboljšanoj autonomiji.

 


Iako su modeli postali i do 15 kilograma lakši, standardna oprema Taycana je još obimnija nego prije. Sada uključuje dodatne funkcije kao što su ambijentalno osvjetljenje, ParkAssist sa kamerom za vožnju unazad, električno sklopivi retrovizori sa osvjetljenim okvirima, grijanje u prednjim sjedištima, Porsche Intelligent Range Manager (PIRM), toplotna pumpa s novim sistemom hlađenja, nosač za pametni telefon za bežično punjenje, priključci za električno punjenje sa vozačke i suvozačke strane, prekidač za Drive Mode i Power Steering Plus. Osnovni modeli Taycana sada standardno dolaze s prilagodljivom zračnom suspenzijom i aluminijskim zaštitama na pragovima vrata. Osim poboljšane opreme, specifikacije proizvoda su unaprijeđene uključujući i bateriju većeg kapaciteta, dok su istovremeno smanjene težine, što doprinosi boljim performansama i efikasnosti ovih vozila. Sa novim prednjim i zadnjim dizajnom, stručnjaci iz Style Porschea su dodatno usavršili čist, puristički dizajn Taycana. Nova prednja krila i ravni prednji farovi dodatno naglašavaju širinu Taycana, dok su zadnja svjetla sada modernizovana sa HD matrix tehnologijom visoke rezolucije, koja noću prikazuje grafiku sa četiri tačke karakterističnu za brend. Trodimenzionalni, stakloliki dizajn Porsche loga na zadnjoj svjetlosnoj traci pruža dodatnu eleganciju, a po prvi put je dostupna i osvijetljena verzija loga sa animacijama dobrodošlice i odlaska.

 


Instrument tabla, centralni ekran i opcionalni suvozački ekran Taycan modela sada imaju optimizovan korisnički interfejs sa dodatnim funkcijama, pružajući vozačima još veću udobnost i funkcionalnost tokom vožnje. Sada je prekidač načina rada na volanu sadržan u standardnoj opremi, dok Taycan modeli opremljeni Sport Chrono paketom i Performance Battery Plus baterijom imaju dodatno push-to-pass dugme na prekidaču za način rada, što omogućava trenutni pristup dodatnoj snazi u određenim situacijama. Novi kontrolni elementi, poput kontrolne ručke iza volana sa lijeve strane, čine kontrolu sistema za potpomognutu vožnju još intuitivnijom. U pogledu zabave i povezivosti, Apple CarPlay je sada obuhvatnije integrisan u ekrane i funkcije vozila, omogućavajući korisnicima besprijekorno iskustvo povezivanja s njihovim Apple uređajima. Dodatno, nova funkcija In-Car Video omogućava prikazivanje videa na centralnom i suvozačevom ekranu, pružajući dodatnu zabavu i funkcionalnost tokom putovanja.

Datum objave: 07/02/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook