Naslovna > Vijesti > Aurelia B20GT na aukciji

Lancia

Aurelia B20GT na aukciji

Ovaj italijanski proizvođač automobila iz Torina koji sada posluje u okviru FCA grupacije poznat je između ostalog po svom legendarnom Aurelia modelu...

Prva Aurelia je sa proizvodnih traka sišla davne 1950. godine, a za osam godina koliko je trajala proizvodnja ovog automobila, smijenilo se ukupno šest serija. Kompanija je proizvela svega 720 primjeraka Serie III, a jedan od njih se upravo našao na aukciji. Aurelia B20GT je fabriku napustio 1953. godine i ubrzo je u matičnoj zemlji pronašao svog prvog kupca, deset godina kasnije se našao u Engleskoj, gdje se nalazi i sada. Međutim vrijeme nije štedjelo ni ovo vozilo, pa su se na njemu pojavili tragovi starosti. Automobil je prošao dug proces restauracije, koji je trajao pune dvije godine, a za čitav proces je potrošeno oko 1.200 radnih sati. Vozilo je ponovo zasjalo u originalnoj “Amaranto” boji.

 


Unutrašnjosti dominira svjetlo siva boja,  trud se isplatio, a B20GT je doveden skoro do fabričkog stanja. Ispod poklopca motora se krije V6 motor radne zapremine 2,5 litra koji je u stanju da razvije 118 ks, dok je za prenos snage zadužen manuelni mjenjač sa četiri stepena prenosa. Naredni vlasnik koji poželi da u svojoj kolekciji ima ovako rijedak i sređen automobil moraće izdvojiti 215.000 eura.
 

Datum objave: 26/03/2019
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook