Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Cilj podsticati elektrifikovanu mobilnost

Kia gradi fabriku za električna namjenska vozila

Cilj podsticati elektrifikovanu mobilnost

Automobilska grupacija Hyundai Motor Group koju čine Kia, Hyundai Motor Company i Genesis namjerava do 2030. širom svijeta prodati 3,23 miliona električnih vozila godišnje čime bi ostvarila 12 posto tržišnog udjela na globalnom tržištu električnih vozila.

Kia Corporation, koja je usred prelaska u pružaoca održive mobilnosti, nedavno je objavila da će postaviti potpuno novi visokotehnološki pametni proizvodni pogon namijenjen proizvodnji električnih namjenskih vozila (PBV, eng. Purpose Built Vehicles). Inteligentno novo proizvodno središte za PBV-ove će biti izgrađeno unutar postojećeg Kijinog proizvodnog pogona u južnokorejskom gradu Hwaseong. Početak gradnje je najavljen za prvu polovinu 2023. godine, dok je komercijalna proizvodnja predviđena u drugoj polovini 2025. godine.

 

 

 

 

U fabrici će prvo proizvoditi oko 100.000 vozila godišnje s mogućnošću povećanja proizvodnje na 150.000 vozila godišnje, u skladu s rastom tržišta. “Ovaj namjenski objekat za PBV-ove je jedan od glavnih stubova naše strategije Plan S s kojom Kia želi steći vodeći položaj na svjetskom tržištu," rekao je Ho Sung Song, predsjednik i izvršni direktor Kia Corporation. "Na početku ćemo istraživati nova tržišta s izvedbama PBV modela, a nakon toga ćemo postepeno širiti svoju prisutnost na globalnim tržištima s namjenskim vozilima koja uključuju tehnologije autonomne vožnje.”

 

 

Kia pomoću strategije Plan S želi do 2030. postati vodeća na području PBV-ova. U kombinaciji s tehnologijom autonomne vožnje bi namjenska vozila trebala predstavljati revolucionarna prevozna sredstva koja dodatno obogaćuju društvo. Nova fabrika će sadržavati najsavremenije procese automatizacije u kombinaciji s naprednim tehnologijama koje smanjuju ugljenične emisije tokom procesa proizvodnje. Pogon će biti opremljen i ekološki prihvatljivijim bojenjem i energetski štedljivim uređajima koji dodatno smanjuju uticaj na životnu sredinu.

 

Datum objave: 23/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook