Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Dizajniran da dominira

CFMOTO 800MT Sport

Dizajniran da dominira

Sa 800 MT SPORT modelom CFMOTO je dobio do sada najjači adut u segmentu dvotočkaša, jer je riječ o motoru koji koristi KTM-ov agregat, ali i niz ostalih komponenti renomiranih svjetskih proizvođača…

Na tržištu Bosne i Hercegovine, Srbije i Makedonije 800 MT Sport prisutan je od prošle godine, ali se njegova ozbiljnija afirmacija očekuje tek u tekućoj. Podsjećamo da je 800MT ozbiljan iskorak naprijed u odnosu na prethodni model adventure motocikla MT650, sa kojim ga ne povezuje ni jedan jedini dio. Naime, CFMOTO 800MT Sport je dobio nov i snažniji motor koji iz dvocilindričnog vodom hlađenog agregata radne zapremine od 799 cm3 isporučuje 95 KS pri 9.000 o/min i 77 Nm pri 7.500 o/min, što u praksi znači vrhunske performanse i na prašini i na asfaltu.

 

 

 

Novi motocikl krase i bolje ogibljenje, kočioni sistem i druge najkvalitetnije inovativne komponente. Osim što ima veću pogonsku snagu, tu je i uzorna udobnost kao kvalitet više na putovanjima do dalekih destinacija. Avanturistički dizajn i vrhunska preciznost u vožnji, u kombinaciji sa KYB vješanjem i ABS-om omogućava 800MT bezbjednu i stabilnu vožnju u krivinama. Novi 800 MT sklapa se na proizvodnoj traci najsavremenije kineske fabrike u gradu u Hangdžouu, zajedno sa KTM 790 motociklom čija produkcija je počela 2021. godine kao rezultat dugogodišnjeg partnerstva CFMOTO i KTM-a.

 

Podsjećamo da je 800MT Sport kreacija čuvenog austrijskog Kiska Design Studia, koji dizajnira i za KTM. 800 MT se može pohvaliti laganom konstrukcijom koja donosi preciznost upravljanja u kombinaciji sa ergonomijom za udobnost tokom putovanja. Kompaktni motor je integrisan u glavni okvir kao dio konstrukcije karoserije. Ukupna težina glavnog okvira i potkonstrukcije je samo 16 kg, a težina motocikla je samo 225 kg. Visina sjedišta kod CFMOTO 800MT Sport je 825 mm, što ga čini pogodnim za većinu vozača.

 

Dvodijelno sjedište je masivno i pruža dobar komfor na dugim putovanjima. Prednji kraj jastuka sjedišta je uzak, što je pogodno za „stiskanje“ rezervoara za gorivo tokom vožnje, dok je zadnji kraj širok i debeo za povećanu udobnost. Uz 800MT Sport dolazi nevjerovatan spisak standardne opreme koja će čak i najizbirljivije adventure vozače ostaviti bez teksta. Avanturistička vožnja donosi mnogo uzbuđenja, ali i neizvjesnosti. Zato je 800MT sport opremljen sa dva režima vožnje koji odgovaraju različitim vremenskim uslovima: kiša i sport, uz pomoć kojih uvek obezbjeđuje optimalan nivo snage kako bi vožnja bila sigurna i zabavna.

 

Tempomat je ugrađen kako bi se smanjio umor vozača tokom dužih vožnji, ali i povećala efikasnost uštede goriva. Robusni rezervoar od 19 litara pruža mogućnost da se sa jednim punjenjem pređe i više od 350 km. Mini računar nadohvat ruke je pravi opis multifunkcionalnog IPS TFT ekrana od sedam inča. CFMOTO 800MT Sport posjeduje veoma pregledan i lako čitljiv displej, sa intuitivnim menijem i Bluetooth vezom koja pruža mogućnost povezivanja sa navigacijom ili pametnim telefonom. Instrument tabla prikazuje trenutnu i prosječnu potrošnju goriva, prosječnu brzinu, vrijeme, temperaturu rashladne tečnosti i niz ostalih informacija. Inteligentna LED rasvjeta koja pruža odličnu osvjetljenost puta i motocikla prilikom noćnih vožnji. 

 

Prednja svjetla se automatski uključuju ili isključuju u skladu sa uslovima vožnje, smanjujući potrebu za ručnim radom. Tu je i automatsko vraćanje pokazivača pravca i funkcije pomoćnog osvjetljenja u uglu. Zaboravite traženje bijele linije, samo uključite svjetla za maglu koja vam pored moćnih LED farova pružaju najbezbjedniju vožnju u uslovima smanjene vidljivosti. Amortizer (stabilizator) upravljača ima najvažniji zadatak jer u nekim situacijama može spasiti vozača od sigurnog pada. To je još izraženije kod adventure vožnje kada se pri većim brzinama nailazi na neravnine na putu gdje dolazi do debalansa prednjeg dijela. Uz najnoviji amortizer upravljača ovaj efekat je ukroćen, a vožnja sigurnija i stabilnija. Bilo da se krstari auto-putem, silazi na sporedni put ili avanturistički vozi podesivi vizir omogućava da se postavi u optimalan položaj.  Adventure vožnje su izuzetno zabavne, ali i opasne jer se padovi pri malim brznama često dešavaju. 800MT je opremljen „Crash“ barovima koji vam pomažu da se ublaže brige nakon pada. Oni se odlično uklapaju u cjelokupni dizajn 800MT motocikla, dajući mu prepoznatljiv i moćan izgled, a istovremeno i zaštitu prilikom vožnji van asfalta.

 

Datum objave: 19/05/2022
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook