Naslovna > Vijesti > Nove sigurnosne tehnologije smanjuju rizik od udarca

Volvo

Nove sigurnosne tehnologije smanjuju rizik od udarca

Finalni izvještaj velikog evropskog EuroFOT istraživačkog projekta, u kojem je učestvovalo 28 evropskih kompanija i organizacija, potvrdio je činjenicu da Volvo sigurnosni sistemi značajno pomažu vozaču u izbjegavanju saobraćajnih nesreća.

Tako naprimjer, automobil opremljen adaptivnim tempomatom i upozorenjem na udarac, smanjuje rizik od naleta na vozilo ispred za do 42 posto.

Veliki evropski test aktivnih sigurnosnih sistema na terenu (EuroFOT) je istraživački projekat, podržan od strane evropskih fondova. Uključuje 28 organizacija, a švedski predstavnici su Volvo Car korporacija, Volvo Trucks i tehnološki univerzitet Chalmers.

100 primjeraka modela Volvo V70 i XC70, sa ukupno 263 vozača je učestvovalo u EuroFOT istraživanju. Svi su automobili bili opremljeni kamerama i senzorima, koji su pratili svaki dio vožnje tokom 18 mjeseci, što znači da su se i najmanji incident ili kritična situacija mogli proučiti i ocijeniti. Ti su automobili Volvo sigurnosnim ekspertima dali nejverovatnu količinu podataka iz 3 miliona prešenih kilometara.

“Ove analize pokazuju da naš fokus na novim tehnologijama sigurnosti i podrške daje rezultate u svakodnevnom saobraćaju. Od početka EuroFOT projekta, predstavili smo brojne nove sisteme, te doradili postojeće. Jedan takav primjer je sistem detekcije pješaka sa automatskim kočenjem, koji upozorava vozača i automatski zaustavlja vozilo u slučaju naleta na pješaka.” - tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car korporaciji.


EuroFOT se fokusirao na analizu pet Volvo tehnoloških solucija.
- ACC (Adaptive Cruise Control) - adaptivni tempomat koji održava razmak od vozila ispred
- CW (Collision Warning) - upozorava u slučaju neizbježnog udarca u vozilo ispred, te priprema kočnice za odlučnije korištenje.
- BLIS (Blind Spot Information System) - upozorava na vozila koja se nalaze u mrtvom uglu s obje strane vozila
- LDW (Lane Departure Warning) - upozorava vozača na neželjeno prelaženje iz vozne trake
- DAC (Driver Alert Control) - otkriva i upozorava vozača u slučaju umora i manjka koncentracije.

Unaprijeđena sigurnost sa adaptivnim tempomatom i upozorenjem na udarac
Finalni EuroFOT izvještaj jasno pokazuje da adaptivni tempomat i upozorenje na nalet na vozilo ispred značajno doprinosi sigurnosti. Prednosti su najveće na autoputu, gdje je rizik naleta na vozilo ispred smanjen za do cijelih 42 posto.

Test vozači su ovaj sistem koristili u preko 51 posto ukupnog vremena provedenog za upravljačem, što znači da je cijenjen. Čak 80 posto vozača ocijenilo je sistem korisnim i ugodnim, a njih 94 posto se osjećalo sigurnije. Kada je u pitanju upozorenje na nalet na vozilo ispred, 70 posto vozača osjetilo je povećanje sigurnosti. Jedan je učesnik izjavio da je, zahaljujući ovom sistemu, u nekoliko navrata uspješno izbjegao nalet na vozilo ispred, koje je naglo kočilo.


Kada su u pitanju drugi sigurnosni sistemi, fokusirani na umor, održavanje pravca i vozila u mrtvom uglu, trend je također pozitivan. Ipak ne postoji dovoljno podataka da se statistički prikažu njihove prednosti. To je zato što je broj incidenata bio izuzetno mali, te su se kritične situacije rješavale na vrijeme, a i vozači nisu uvijek odgovarali na upozorenja. No, učesnici projekta potvrdili su funkcionalnost sistema za upozorenje, naročito nakon napornog radnog dana, kada je koncentracija znatno manja.


“Opsežne studije ponašanja vozača, te širok spektar komentara učesnika, veoma su važne za naše istraživanje. Mi naše automobile stvaramo u skladu sa željama i potrebama naših kupaca. Rezultati EuroFOT istraživanja, pomoći će nam da stvorimo nove, efektivne sigurnosne sisteme, jednostavne za korištenje, što nas približava našem cilju da do 2020. godine niko ne bi trebao poginuti ili biti teže povrijeđen u Volvo automobilu” - zaključuje Mertens.

Datum objave: 28/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook