Naslovna > Vijesti > Novi način testiranja sigurnosti djece

Euro NCAP

Novi način testiranja sigurnosti djece

Europska organizacija za testiranje i sigurnost uskoro će promjeniti način na koji će se testirati sigurnost djece u automobilima

Najkasnije do 2015. godine Euro NCAP će u program testiranja sigurnosti uvesti nove lutke, koje će predstavljati djecu od 6 i 10 godina. Lutke koje se trenutno koriste predstavljaju djecu od 18 mjeseci i 3 godine.

 

Ove lutke se postavljaju u dječija sjedišta prilikom testiranja, bez upotrebe sigurnosnih pojaseva. Upravo zbog toga što se zadnji pojasevi ne testiraju Euro NCAP će uvesti nove lutke, koje će služiti prije svega kako bi se ispitalo stanje zadnjih sigurnosnih pojaseva. Euro NCAP naglašava da je potrebno da se uvedu zatezači i sistem za ograničavanje sile zatezanja na zadnjim pojasevima svih automobila i da će testiranje s lutkama 6-to i 10-to godišnjaka (18 mjeseci i 3 godine biće izbačene iz programa) dati bolji uvid u efikasnost zadnjih pojaseva.Izbor i testiranje dječijih sedišta u Euro NCAP-u nameravaju da prepuste njemačkom ADAC-u koji ih testira već dugi niz godina.

Datum objave: 26/03/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook