Naslovna > Izdvajamo iz sadrzaja > Predstavljamo sve kandidate

UANBiH – Izbor za automobile godine

Predstavljamo sve kandidate

U organizaciji Udruženja automobilskih novinara u BiH, 7. februara 2012. godine održaće se centralna manifestacija dodjele nagrada za najbolji Automobil 2012. godine u našoj zemlji.

Izbor automobila godine se obavlja prema ustaljenim pravilima. Da bi se jedan automobil mogao kandidovanti za Izbor automobila godine, potrebno je da zadovoljava nekoliko uslova, od kojih su najvažniji: da je u toku godine koja je prethodila promovisan na domaćem, u ovom slučaju bh. tržištu, i da ga je najmanje 80 odsto članova žirija imalo na testu u toku godine.

Pored dodjele glavne nagrade, nagrade će biti dodijeljene u sljedećim kategorijama: Privredno / dostavno vozilo godine, PR menadžer godine, Automobilski menadžer godine, Menadžer godine iz prateće automobilske industrije, Terensko/SUV vozilo godine, Best Buy automobil 2012. godine i Eco automobil godine.  Članovi žirija i mediji koji učestvuju u izboru su Seid Teftedarija (Hayat TV), Elvir Zubović (Sarajevo-x.com), Siniša Baić (Autoshop magazine,BHT…), Jasmin Mržljak (Auto Plus), Almir Grebović (ProAuto) i Muamer Tanović (Dnevni Avaz).
 

 

 

Prvi od ovogodišnjih kandidata za bh. automobil godine je nova generacija VW-a Passat, koja je na našem testu bila u 2.0 TDI Bluemotion opciji sa Highline paketom opreme. Iako će mnogi novom modelu zamjeriti preveliku sličnost sa prethodnikom, kada se malo detaljnije pogleda sve te sličnosti su u stvari njihove i najveće različitosti. I u slučaju novog modela zadržana je prethodna PQ46 platforma, koja je modifikovana tek toliko da novi Passat dobije drugačiji eksterijer, ali i izmjenjenu konfiguraciju unutrašnjeg prostora. Kada se sve sabere, novom Passatu je teško naći bilo kakvu zamjerku, ostavimo li po strani dizajn koji zasigurno neće naići na odobravanje određenog dijela publike. Istovremeno, pomak u ukupnom redefinisanju Passata kao individue u VW programu je i više nego primjetan, a kao šlag na tortu sada dolazi i sa garancijom od četiri godine. Novi Passat na našem tržištu startuje po cijenama od 32.319 KM, bez uključenog PDV-a.

 

 

 

Drugi pretendent na tituli bh, automnobila godine, te ujedno možda i najveći protivnik VW Passata stiže nam iz Peugeota u obliku modela 508. Novi Peugeot 508 po mnogo čemu je izuzetno važan model za ovog u našoj temlji veoma popularnog proizvođača automobila. Radi redukovanja troškova, ali i kompetentnosti na tržištu, Peugeot je 508-icu razvio tako da u dosadašnjoj paleti zamijeni dva modela, tačnije 407 i 607, nudeći u njoj sve ono najbolje što su ove limuzine mogle da ponude svojim kupcima. Na bh. tržištu 508-ica je dostupna sa četiri paketa opreme - Access, Active, Allure i GT, i paletom agregata u rasponu od 112 do 204 KS. Peugeot 508 u našoj zemlji se plasira po cijenama od 39.372 KM sa uključenim PDV-om. 

 

 

 

Pored VW Passata i Peugeota 508 u konkurenciji za bh. Automobil godine našao se i novi Audi A6, premijum limuzina koja će bez ikakve sumnje odigrati veliku ulogu u svom segmentu. Sa prošlom, trećom generacijom modela A6, Audi je zabetonirao svoj status u premijum klasi, kao jedan od proizvođača koji nudi puno toga za uloženi novac. Poslije ovakvog automobila napraviti još boljeg nasljednika uvijek je težak posao, ali Audi je po ko zna koji put nadmašio samog sebe. Nova četvrta serija lansirana je početkom ove godine i za sada je u potpunosti ispunila očekivanja, pokazavši se kao trenutno jedan od najkompletnijih, najmodernijih i najefikasnijih automobila u klasi. I ovaj put kupcima je na raspolaganju veoma široka paleta pogonskih jedinica, vrsta pogona i transmisija, a cijene se kreću od 70.854 KM, koliko je potrebno izdvojiti za najpovoljniju 2.0 TFSI benzinsku verziju.

 

 

 

Toyotin predstavnik u Izboru bh. automobila godine je potpuno drugačiji automobil od VW-ove, Peugeotove i Audijeve limuzine, jer je riječ o gradskom kompaktu Yaris. Novi Yaris je stilski usklađen sa ostatkom Toyotine game, a najsličniji je monovolumenskom Versu, koji je po mnogima trenutno najoriginalniji model japanskog proizvođača u Evropi. Napuštajući jajoliki oblik prethodnika i pretapajući se u oštrije, agresivnije forme Yaris je možda izgubio pokoju simpatiju kod ženske publike, ali je proširio krug kupaca na još uvijek brojniju mušku populaciju.Veliki napredak Toytini inženjeri su napravili i na vješanju koje je sada agilnije, udobnije, ali i otpornije na loše puteve. Nova Toyota Yaris dolazi u kombinaciji sa dva benzinska i jednim turbodizelskim motorom u rasponu od 69 do 99 KS, te pet paketa opreme – Luna, Stella, Sol, Style i Sport. Trenutne akcijeske cijene Toyotinog mališana na našem tržištu se kreću od 20.259 do 28.709 KM.

 

 

 

Lexus CT200h je po mnogo čemu poseban kompakt premijum klase, koji uspješno pomiruje izuzetnu ekonomičnost, dinamične vozne karakteristike, vrhunsku izradu, te imidž koji se u Evropi, pa tako i u našoj zemlji još uvijek gradi. Osim kompaktnog oblika veoma specifičnog, a opet prepoznatljivog i atraktivnog dizajna, CT200h poseban je i po svom naprednom hibridnom pogonu druge generacije, koji svojim karakteristikama po svemu „tuče“ na Starom kontinentu odavno omiljene dizelaše slične klase. Lexus CT200h raspolaže drugom generacijom hibridnog pogona, tačnije kombinacijom 1.8-litarskog VVT-i benzinca sa Atkinsonovim ciklusom i 99 KS, te sinhronim elektromotorom/generatorom od 82 KS. Sa ukupnom izlaznom snagom od 136 KS i obrtnim momentom 207 Nm, Lexusov kompakt u stanju je obezbjediti dovoljno dinamičnu vožnju, a da pri tome potroši upola manje goriva od sličnih konvencionalnih vozila. CT200h dolazi u pet linija opreme, a startujue po ukupnim cijenama od 54.000 KM.

 

 

 

Izbor bh. automobila godina za 2012. po svemu sudeći će biti možda i najzanimljiviji do sada. Razlog je veliki broj automobila, koji se osim novih tehnologija mogu pohvaliti i izvanrednim omjerom uloženo dobijeno.To se prije svega odnosi na Chevrolet, a boje porodičnih vanova u Izboru za bh. automobila godine braniće njegov model Orlando. Riječ je o jednoprostornom višenamjenskom vozilu, krteiranim da u prvom redu ispuni potrebe jedne višečlane porodice. Naime, Orlando se može dobiti u konfiguraciji sa sedam sjedišta, što u kombinaciji sa snažnim motorima i udobnim ogibljenjem, predstavlja idealnu platformu za dugačka krstarenja. Veliki adut ovog modela je i cijena na našem tržištu koja za početni kreće od 27.560 KM.

 

 

 

Drugog Chevroletovog pretendenta na titulu bh. automobila godine, predtsavljao je novi Aveo. Kreiran po takozvanom hot hatch receptu, novi Aveo svakim svojim detaljem odiše kao ozbiljno vozilo sa naglašenom sportskom notom. Ovaj atraktivni kompakt je i veoma sigurno vozilo, što je i potvrdio maksimalni skor na Euro NCAP testiranju. Savako treba naglasiti da novi Aveom  standardno dolazi sa šest vazdušnih jastuka, ABS kočnicama i ESC kontrolom stabilnosti. Chevroletov kompakt na našem tržištu se prodaje po cijenama od 15.830 KM.

 

 

 

Ovogodišnji Renaultov predstavnik zove se Latitude, a riječ je o luksuznoj limuzini koja u Renaultovoj paleti mijenja model Vel satis. Vel Satis je bio Renaultov promašaj ili u najmanjoj mjeri projekat koji nije opravdao očekivanja. Njegov zamjenik, model Latitude, za razliku od Vel Satisa klasične je trovolumenske koncepcije i izvorno proizvod korejskog SamsungMotorsa, koji ga pod svojim znakom i imenom SM5 prodaje na Dalekom istoku. Ovaj model na našem tržištu je dostupan sa tri paketa opreme, jednim benzinskim i tri turbodizelska agregata u rasponu od 140 do 240 KS, dok cijene startuju od 49.635 KM, koliko je potrebno izdvojiti za benzinsku, odnosno 55.152 KM za dizelsku Expression verziju.

 

 

 

Da će novi izbor bh. automobila godine ovaj put biti i više nego zanimljiv, potvrđuju i dva najnovija kompakta koja su se do sada okitila brojnim titulama na evropskom i svjetskom tržištu. Prvi je Ford Focus treće generacije, automobil koji sa sobom donosi novi dizajnerski val, ako i brojne tehničke novosti. Nakon šest godina produkcije, druga generacija Fordovog kompakta Focus konačno je sazrela da dobije dostojnog zamjenika, koji je prošle godine u SAD debitovao u konceptnom obliku. Poslije prvih oficijelnih vožnji koje su organizovane u Španiji, za Fordovog kompakta počeo je tržišni uzlet, odnosno borba sa konkurencijom koja nikada nije bila žešća. Ipak, Fordov kompakt ima pregršt aduta da se ozbiljno umješa u borbu sa konkurencijom, a u tome će mu pomoći i kompletna ponuda benzinakih i dizel agregata, kao i akcijeske cijene na našem tržištu koje kreću od 26.990 KM.

 

 

 

 

Sljedeći kompakt stiže nam iz Citroena, a riječ je o novoj generaciji ovaj put znatno klasičnijeg modela C4. Zaokret ka klasici najevidentniji je pogledom na 4.239 mm dugačku karoseriju, koja se odlikuje cijelim nizom atraktivnih detalja, zaslužnih upravo za prepoznatljivost novog Citroenovog kompakta, koji sa svojim uspješnim prethodnikom dijeli samo oznaku. Isto važi i za bogato opremljeni enterijer, koji sada dolazi sa znatno kvalitetnijim materijalima. Na našem tržištu Citroenov kompakt dostupan je sa benzinskim i dizel motorima od 92 do 156 KS, a u BiH nastupa po akcijskim cijenama od 24.078 do 37.617 KM.

 

 

 

U konkurenciju za bh. automobil godine ušla su i tri Hyundaijeva modela – i40, Elantra i Veloster, koji predstavljaju udarnu iglu ovog korejskog proizvođača na evropskom tržištu. Kao dizajnerska ekstravagancija i prvi četverovratni model u kompaktnoj klasi, Veloster predstavlja svojevrsno osvježenje, ali i najavu još uzbudljivijih modela u Hyundai gami. Na našem tržištu model i40 sa 1.7-litarskim CRDi motorom se prodaje po cijeni od 46.990 KM, za Elantru je potrebno izdvojiti 28.990, dok cijena Velostera startuje od 35.490 KM.

 

Pobjednika Izbora bh. automobila 2012. godine dobićemo 7. februara 2012. godine.

Datum objave: 19/01/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook