Naslovna > Automobili > Ford > Puma > "Brza kao puma" od sad i na asfaltu

Elvedina Muzaferija, najbolja bosanskohercegovačka skijašica u Ford Pumi

"Brza kao puma" od sad i na asfaltu

U predstojećoj takmičarskoj sezoni, Elvedina Muzaferija će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u Svjetskom kupu, Europa kupu i na Svetskom prvenstvu, što će ujedno biti odlična priprema za Zimske olimpijske igre 2026. godine...

Elvedina Muzaferija i sarajevski Grand Automotive, uvoznik automobila marki Ford, MG i Chery za Bosnu i Hercegovinu, sklopili su sporazum o sponzorstvu. Od sada će Elvedina Muzaferija, najbolja bosanskohercegovačka alpska skijašica, voziti Ford Pumu. Grand Automotive, kao društveno odgovorna kompanija u BiH, odlučio je da podrži vrhunski bosanskohercegovački sport na svoj način—pomagajući Muzaferiji da postiže još bolje sportske rezultate i da doprinese promociji Bosne i Hercegovine na međunarodnoj sceni. Na taj način, Elvedina Muzaferija, vozeći Ford Pumu, postaje svojevrsni promoter i ove bosanskohercegovačke kompanije i brenda Ford.

 

 

 


Model je prvi put predstavljen javnosti 2019. godine kao Fordov odgovor na sve veći segment malih gradskih SUV-ova i crossovera. Osnova pogonskog sistema je jednolitarski, trocilindarski benzinski motor, koji je sedam puta dobio međunarodnu nagradu "Najbolji motor godine." Puma je crossover dužine 4.186 mm, sa kompaktnim dimenzijama koje zadovoljavaju potrebe savremenih vozača u urbanim sredinama, a dodajući tome i Fordovu posvećenost ekološki prihvatljivim automobilima, Ford Puma sa blagim hibridnim pogonom postaje izbor koji je ne samo ekološki prihvatljiv, već i vrlo ekonomičan, sa potrošnjom između 5,6 i 6,3 litre benzina. Na tržištu Bosne i Hercegovine, ovaj model je dostupan i kao konvencionalni benzinac i kao blagi hibrid, sa pet različitih paketa opreme između kojih kupci mogu birati.

 


Muzaferija je dobila na korištenje Ford Pumu 1.0 EcoBoost mHEV sa 155 KS i automatskim mjenjačem u najjačoj opremi ST-Line X. Dvadesetčetvorogodišnja Elvedina Muzaferija članica je Skijaškog kluba „ZE-2010“ i najistaknutija je bosanskohercegovačka alpska skijašica. U prethodnoj sezoni ostvarila je niz impresivnih rezultata, krunisanih učešćem u trkama spusta i Super-G-a na finalu FIS Svjetskog kupa. Mlada Visočanka završila je svoju najbolju sezonu dosad, zauzevši 23. mjesto u svijetu u disciplini Super-G i 24. mjesto u spustu. Tokom posljednje sezone zabilježila je istorijske uspjehe za bosanskohercegovačko skijanje, uključujući četvrto mesto u spustu i deveto mjesto u Super-G-u. U februaru ove godine donijela je Bosni i Hercegovini prvu zlatnu medalju u Evropa kupu u disciplini spust.

 


U svoj rezime upisala je titule državne prvakinje u svim kategorijama. Bila je učesnica Omladinskih olimpijskih igara 2016. godine, kao i učesnica i nositeljica zastave BiH na Zimskim olimpijskim igrama 2018. i 2022. godine. Ostvarila je najbolji plasman za BiH u alpskom skijanju na Zimskim olimpijskim igrama, zauzevši 25. mjesto u disciplini Super-G u Pekingu 2022. godine. Muzaferija je od 2017. godine redovna učesnica najvišeg ranga svjetskog skijanja – FIS Svjetskog kupa, a tri godine kasnije postala je prva bosanskohercegovačka skijašica koja je osvojila bodove u Svetskom kupu.

Datum objave: 09/05/2024
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook