Naslovna > Tehnika > Vodeća pozicija Volva na polju sigurnosti

Globalni rezultati potvrđuju

Vodeća pozicija Volva na polju sigurnosti

Prestižnu Top Safety Pick+ sigurnosnu nagradu ranije su osvojili i Volvo modeli S60, XC60 i XC90 i to nakon odličnog rezultata na novom testu udarca sa malim preklapanjem, uvedenom 2012. godine...

Volvo nastavlja put prema viziji da do 2020. godine niko ne bi trebao smrtno stradati ili biti teško povrijeđen u novom Volvo automobilu. Brojni nezavisni sigurnosni testovi, provedeni tokom protekle 2013. godine, potvrdili su da je švedska kompanija i dalje vodeća kada je u pitanju sigurnost. Nedavno je limuzinski Volvo S80 nagrađen 2014 Top Safety Pick+ nagradom od strane američkog osiguravajućeg instituta za cestovnu sigurnost (IIHS), dok je u godini iza nas Volvo isporučio milioniti automobil opremljen inovativnim sistemom automatskog kočenja.

 

„Svi rezultati na sigurnosnim testovima tokom 2013. godine naglasili su našu vodeću poziciju u automobilskoj sigurnosti. Ponosni smo što našim kupcima možemo ponuditi najsigurnije automobile na svijetu.“ - izjavio je Thomas Broberg, stariji sigurnosni savjetnik pri Volvo Cars kompaniji.

 

Prestižnu Top Safety Pick+ sigurnosnu nagradu ranije su osvojili i Volvo modeli S60, XC60 i XC90 i to nakon odličnog rezultata na novom testu udarca sa malim preklapanjem, uvedenom 2012. godine.

 

Top Safety Pick+ nagrada Volva S80, posljedica je dobrih rezultata u novom testu frontalnog udarca sa malim preklapanjem, koji prikazuje situaciju kada se prednjim lijevim uglom automobila udari u drugo vozilo ili statični objekat, kao što je recimo stub, što se pokazalo kao veoma ozbiljna situacija. U IIHS testu, tek 25 posto prednjeg dijela vozila sa vozačeve strane udara u fiksnu prepreku pri brzini od 64 km/h.

 

„Naš sigurnosni kavez ističe se robusnim dizajnom i spojem različito kvalitetnih čelika. Novi IIHS test program potvrdio je vrhunske mogućnosti našeg rješenja. Slični strukturalni principi i čelik koriste se u svim aktuelnim Volvo modelima, a ta tehnologija će biti dodatno unaprijeđena u nadolazećim modelima, postavljenim na novu SPA arhitekturu.“ - tvrdi Thomas Broberg.

 

Novi testovi za 2014. godinu uključuju sisteme prevencije udarca

Od 2014. godine IIHS će pokrenuti novi test program, koji će ocjenjivati i rad sistema za prevenciju frontalnog udarca. To znači da će modeli S60, XC60 i S80, koji posjeduju sisteme City Safety (automatsko kočenje pri manjim brzinama), Collision Warning with Full Auto Brake (upozorenje na udarac sa automatskim kočenjem) i Pedestrian Detection (detekcija pješaka), biti među sigurnim nosiocima 2014 Top Safety Pick+ ocjenu.

 

Vrhunske ocjene za Volvo sisteme automatskog kočenja u novom EuroNCAP testu

EuroNCAP je u 2013. godini predstavio novi test program namijenjen sistemima automatskog kočenja, koji ocjenjuje rad pomenutih sistema, te uključuje test naleta na stražnji dio vozila pri gradskoj i međugradskoj vožnji, a koji će biti sastavni dio test programa za 2014. godinu.

 

Volvo XC60 opremljen City Safety sistemom, bio je među najboljima u gradskim uslovima, dok je V40 briljirao u „međugradskoj“ kategoriji.

 

„Pozdravljamo odluku vodećih sigurnosnih instituta da u svoje programe testiranja uključe i sisteme za izbjegavanje udarca. To kupcima daje bolji uvid u prednosti sistema automatskog kočenja, što će dovesti i do rasta njihove popularnosti“ - tvrdi Broberg.

 

V40 još uvijek broj 1 u EuroNCAP testu

Iako niti jedan Volvo model nije bio podvrgnut EuroNCAP sigurnosnom testu u 2013. godini, Volvo V40 testiran 2012. godine ostao je automobil sa najboljim postignutim rezultatom u istoriji ovog instituta. V40 je istovremeno postigao i najbolji rezultat svih vremena u kategoriji zaštite pješaka, ostvarivši 88 posto ukupnog rezultata. Pionirski rad Volva na zaštiti pješaka, rezultirao je osvajanjem 2013 Global NCAP Innovation nagrade.

 

V60 Plug-in Hybrid najsigurniji električar na EuroNCAP testu

Volvo V60 Plug-in Hybrid briljirao na EuroNCAP sigurnosnim testovima i osvojio najbolji rezultat među testiranim plug-in hibridnim automobilima. Maksimalnih pet zvjezdica u testu, koji je uključivao i frontalni udarac pri brzini od 64 km/h, dokazuje da je V60 Plug-in Hybrid siguran poput standardnog Volva V60.

 

Milion Volvo vozila sa sistemom automatskog kočenja

City Safety sistem automatskog kočenja pri manjim brzinama je dio standardne opreme na svim novim Volvo modelima na svim tržištima. Većina Volvo modela je opremljena i brojnim drugim svjetskim inovacijama, kao što je Collision Warning sistem upozorenja na udarac sa funkcijom automatskog kočenja, te sistem detekcije pješaka i biciklista sa funkcijom automatskog kočenja.

 

U julu 2013. godine, Volvo je isporučio milioniti automobil opremljen sistemom automatskog kočenja, što je bila još jedna potvrda njegove vodeće pozicije na polju sigurnosti.

 

 „Nekoliko sigurnosnih istraživanja dokazalo je da naša inovativna tehnologija automatskog kočenja može smanjiti rizik od naleta na stražnji dio vozila za preko 20 posto.“ - kaže Broberg.

 

Izvrsni rezultati na testovima u Švedskoj

Volvo je u posljednjem sigurnosnom izvještaju švedske osiguravajuće kompanije Folksam zauzeo odličnu poziciju. Četiri Volvo modela - S60, V60, V70 i S80 u vrhu su poretka i u prosjeku su gotovo 60 posto sigurniji od prosječnog automobila u ovom izvještaju. Svi Volvo modeli u trenutnoj ponudi, dobili su vrhunsku sigurnosnu preporuku od strane Folksama. Da bi se dobila ova preporuka, testirani automobil mora biti 40 posto sigurniji od prosječnog automobila.

 

„Veoma smo ponosni na postignuti rezultat. Izvještaj se temelji na realnim podacima o udesima u svakodnevnon saobraćaju, što je uvijek bila početna tačka u našem radu na povećanju sigurnosti naših vozila. Fokusiramo se na područja u kojima naše sigurnosne tehnologije ostvaruju značajnu efikasnost.“ - izjavio je Broberg.

 

Volvo sigurnosni ekspert dobio specijalnu NHTSA nagradu

Anders Eugensson, ključni sigurnosni strateg Volvo Car grupacije (Volvo automobili), dobio je od Vlade Sjedinjenih Američkih Država, odnosno američke administracije za cestovnu sigurnost (NHTSA), specijalnu nagradu za vrednovanje, koja mu je uručena na 23. međunarodnoj tehničkoj konferenciji o naprednoj sigurnosti automobila, održanoj u Seulu.

Datum objave: 13/01/2014
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook