Naslovna > Teme > Abeceda graničnih pravila
FOTO GALERIJA (7)

Tema - Granični prelazi i procedure

Abeceda graničnih pravila

Prilikom ulaska i izlaska iz BiH preko nekog od zvaničnih državnih graničnih prelaza moraju se poštovati određena pravila i procedure, koje su utvrđene Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu i Zakonom o nadzoru i kontroli prelaska državne granice...

Državna granica je zamišljena linija koje obuhvata teritoriju jedne države. Državna granica može biti utvrđena međudržavnim ugovorima ili sudskim putem. U svakom slučaju, zamišljena ili ne, kao prirodna ili vještačka barijera, državna granica je linija razgraničenja preko koje se može preći uz poštovanje određenih pravila i zakona koje propisuje svaka zemlja za sebe. Bosna i Hercegovina ima 88 graničnih prelaza, od kojih je 55 međunarodnih i 33 sa statusom pograničnog saobraćaja.

 

Državna granica Bosne i Hercegovine može se prelaziti samo na graničnim prelazima koje je utvrdio Savjet ministara Bosne i Hercegovine, a uslovi za ulazak u BiH, kao i za prelazak državne granice regulisani su Zakonom o kretanju i boravku stranaca i azilu, kao i Zakonom o nadzoru i kontroli prelaska državne granice. Na osnovu tih zakona svi građani dužni su posjedovati prije svega određene putne isprave.

 

- Prema Zakonu o osnovama bezbjednosti saobraćaja sva lica koja upravljaju motornim vozilima moraju da posjeduju vozačku dozvolu određene kategorije. Osim toga za prelazak državne granice oni moraju da imaju i važeću potvrdu o registraciji vozila, te obaveznu polisu osiguranja. Ukoliko napuštaju BiH na vozilu moraju imati istaknutu međunarodnu oznaku BiH. Vrlo je sličan princip ukoliko vozač i vozilo koje je registrovano u stranoj zemlji ulaze u BiH. Dakle na vozilu mora biti istaknuta međunarodna oznaka zemlje u kojoj je registrovano, na vozilu moraju biti i važeće tablice koje je izdao nadležan organ zemlje iz koje vozilo dolazi i važeću potvrdu o registraciji. Ukoliko vozač dolazi iz strane zemlje, on mora da posjeduje međunarodnu ispravu o osiguranju od automobilske odgovornosti koja važi u BiH - objasnila je Sanela Dujković, portparol Granične policije BiH.
Prilikom prelaska državne granice službenici su dužni da provjere svako lice koje ulazi u zemlju ili izlazi iz nje. Prilikom dolaska na državnu granicu vozači, kao i ostali putnici, moraju da odgovore na zahtjeve graničnih službenika i da im daju na uvid sve što oni zatraže od njih.
- Vozači motornih vozila dužni su da se zaustave i pokažu sva dokumenta koja su neophodna za prelazak granice i sva dokumenta u vezi sa njihovim vozilom. Ne smiju da napuste područje graničnog prelaza i izbjegnu graničnu kontrolu na bilo koji način. Sva lica koja žele da pređu granicu pri pitanju policijskog službenika treba da pojasne sve okolnosti o ispunjavanju uslova o prelasku državne granice i naravno da se ponašaju u skladu sa uputstvima i naredbama policijskog službenika koji obavlja graničnu provjeru - rekla je Sanela Dujković.

 

Carinski propisi


 

Lica koja prelaze granicu dužna su da prijave carinskim službenicima robu koju unose ili iznose iz zemlje, a u dažbine ne spada privatni prtljag, kao ni jedan dio robe koji može da se nađe u sklopu ličnih stvari putnika.
- Pod ličnom prtljagom se podrazumijevaju određeni pokloni i slične stvari u vrijednosti do 200 KM. Roba čija vrijednost prelazi 200 KM podliježe plaćanju uvoznih dažbina. Kada bh. građani ili strana lica ulaze u BiH dužna su da robu koju nose prijave sa sobom i prtljag prijave carinskoj službi BiH te da istu robu i prtljag pokažu na zahtjev carinskog službenika. U protivnom ako se ne prijave određene stvari vrednije od 200 KM, a koje naknadnom kontrolom otkrije carinski službenik to se smatra carinskim prekršajem - objasnio je Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH.
Naplata uvoznih dažbina može da se obaviti na dva načina, u zavisnosti od vrijednosti robe, na graničnom prelazu ili u carinskim ispostavama u unutrašnjosti BiH.
- Postoji takozvana skraćena procedura koja se sprovodi na graničnom prelazu i postoji dakle carinska procedura koja se sprovodi u carinskoj ispostavi podnošenjem carinske prijave. Ako je u pitanju vrijednost robe koja se smatra nekomercijalnom robom do 3.000 KM, tada se carinska procedura sprovodi odmah na graničnom prelazu i tu se plaća jedinstvena stopa carine u iznosu od 10 odsto i PDV u iznosu od 17 posto. Za nekomercijalnu robu koja prelazi vrijednost od 3.000 KM mora se podnijeti carinska prijava i to se radi u carinskim ispostavama u unutrašnjosti BiH - naglasio je Kovačević.

 

 

Što se tiče prenosa robe preko državnog graničnog prelaza u BiH, regulisano je šta se i koliko smije prenijeti, odnosno unijeti u državu ili iznijeti iz nje.
- Lica koja prelaze preko graničnog prelaza u BiH mogu prenijeti jednu šteku cigareta, jednu litru žestokog alkoholnog pića ili dvije litre vina, zatim 60 mililitara parfema ili 250 mililitara toaletne vode. Sve više od toga ne može se prenijeti bez plaćanja uvoznih dažbina i sve ostalo se već smatra komercijalnim stvarima koje podliježu plaćanju uvoznih dažbina - kazao je Kovačević. Prenošenje lijekova koji sadrže psihotropne supstance, odnosno lijekova za smirenje, takođe je ograničeno.
- Takvi lijekovi se preko graničnog prelaza mogu prenijeti isključivo uz posjedovanje medicinske dokumentacije, odnosno ljekarskog nalaza za lica kojima su potrebna takva sredstva i to količina koja im je neophodna za najviše sedam dana. Dakle carinskoj službi je neophodno prijaviti naziv lijeka i predočiti medicinsku dokumentaciju - rekao je Ratko Kovačević.

 

 

Prenos novca


Što se tiče iznošenja novca iz BiH, dokaz o porijeklu nije potreban ukoliko je riječ o sumi od dvije i po hiljade eura odnosno 5.000 KM, dok je za iznošenje veće sume neophodno ispoštovati određenu proceduru.

- Poslije toga mogu se iznositi sredstva u iznosu od dodatnih 2.500 eura ili 5.000 KM, s tim da za taj iznos mora postojati dokaz o porijeklu novca, što znači da lice koje iznosi taj novac mora imati ili izvod iz bankovnog računa ili nekakav dokaz o kupovini tih sredstava od ovlaštenih banka ili slično. Za sve veće iznose i prenos novca preko državne granice moraju postojati odobrenja koja izdaju entitetska ministarstva finansija. Ono što carinska služba BiH mora uraditi je da za svaki iznos od 10 i više hiljada maraka mora o tome obavijestiti Agenciju za istrage i zaštitu s ciljem sprečavanja “pranja” novca - naglasio je Kovačević.
Što se tiče unosa novca u BiH ne postoji ograničenje, ali u Upravi za indirektno oporezivanje ipak predlažu da se izvrši prijava da bi se spriječile komplikacije prilikom ponovnog iznošenja novca iz BiH.
- Preporuka je da lica koja unose novac u BiH, ukoliko namjeravaju sa njim jednog dana da se vrate preko granice BiH, treba da ga prijave carinskoj službi prilikom ulaska i da dobiju određenu dokumentaciji, koju će priložiti prilikom ponovnog izlaska iz BiH - rekao je Ratko Kovačević.

 

Dužnost graničnih službenika je i pretres putnika i vozila, u slučaju da postoji osnovana sumnja u nezakonite radnje, a da li će izvršiti pretres ili ne, zavisi od samog službenika na graničnom prelazu, koji ima zadatak da procijeni ima ili potrebe za pretresom ili ne. Prilikom pretresa, odnosno pregleda vozila vozač ima pravo da bude prisutan.
- Prema Zakonu o krivičnom postupku pregled vozila se obavlja samo onda kada postoji osnova sumnje da se u tom vozilu nalaze počinilac, saučesnici ili tragovi krivičnog djela, odnosno predmeti koji su važni za vođenje postupka. Pretres vozila se takođe može obaviti po procjeni policijskog službenika i po odredbama Zakona o graničnoj kontroli, ukoliko policijski službenik u vozilu otkrije skrivena lica, zabranjene predmete i objekte, a to mu može pomoći u utvrđivanju identiteta lica koje upravlja vozilom ili putnika u vozilu. U okviru tog pregleda može se izvršiti kompletan pregled vozila, njegovih dijelova, a u nekim slučajevima može se pristupiti i rastavljanju pojedinih elemenata - objasnila je Sanela Dujković.

 


Da biste izbjegli moguće neugodnosti na graničnim prelazima, savjetujemo vam da se dobro informišete, jer svaka zemlja ima svoje zakone, kojih se i stranci, ali i građani te zemlje moraju pridržavati prilikom prelaska državne granice. Stoga prije nego što krenete put inostranstva provjerite koje isprave su vam potrebne, kao i to šta sve smijete unijeti u tu zemlju, jer samo tada ne biste trebali imati problema.

Datum objave: 18/06/2012
Komentarišite ovaj članak


Auto Shop Magazin

Facebook